Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een derde minder peren in Catalonië

Catalonië verwacht dit jaar 80.426 ton peren te plukken, zo kondigde Afrucat, de Catalaanse vereniging van fruittelers, gisteren aan. Dat is 33% minder dan vorig jaar.

De gegevens zullen ook worden gepresenteerd op het Interpera-congres van morgen donderdag 27 juni in Portugal. Van alle rassen zullen minder peren worden geplukt in Catalonië, met uitzondering van Blanquilla (+20%).

De algemene opbrengstdaling is grotendeels te wijten aan de nawerking van de droogte in het voorjaar van 2023 en de hitte van afgelopen zomer en deze winter. Waterstress, vooral in de periode vóór de oogst, veroorzaakt immers problemen bij de bloei van het volgende jaar.

Van Conference, de belangrijkste peer in Catalonië, zal de oogst bijna 45% lager uitvallen. Men verwacht een opbrengst van 33.693 ton ten opzichte van de 61.108 ton van vorig jaar.

"Het is een jaar om de binnenlandse markt te heroveren", zegt Joan Serentill, voorzitter van de hardfruitafdeling van Afrucat. "We verwachten een goede maatsortering en kwaliteit. En Spanje is de markt die deze grote, zoete peren het meest waardeert. Onze export zal er zeker onder lijden. Vooral Italië, onze belangrijkste bestemming, zal dit gebrek aan peren uit Catalonië zeker voelen."

Serentill voegde eraan toe dat deze oogstdaling slecht nieuws is voor het stimuleren van de consumptie van peren en fruit in het algemeen, die al jaren afneemt. "Consumenten van peren worden ouder. We staan voor de uitdaging om de jongere consumenten te bereiken en hen warm te maken voor onze peer."

"Wij geloven dat het een goed seizoen kan worden voor de telers", zegt Manel Simon, directeur van Afrucat. "We verwachten immers dat er niet alleen in Catalonië minder peren beschikbaar zullen zijn. Daarom denken we dat de prijzen op een behoorlijk niveau zullen liggen."

Ook Carmel Mòdol, van het Catalaanse ministerie voor Voedsel, zei dat telers dit seizoen in staat zouden moeten zijn een juiste prijs te krijgen voor hun product. "De markt is steeds beter georganiseerd en met de kwaliteit die er aankomt zouden we de crises van de afgelopen jaren achter ons moeten kunnen laten."

Tot slot werd er gewezen op het belang van een voortdurende evaluatie van de klimaatverandering, om te zien of bepaalde rassen vervangen moeten worden door andere die beter zijn aangepast aan de nieuwe klimaatomstandigheden.Eerste raming van de perenoogst in Catalonië (Bron: Afrucat, juni 2024)

Evolutie van de perenmarkt in Europa
Terwijl enkele jaren geleden Italië met ongeveer 900.000 ton de belangrijkste Europese perenproducent was, gevolgd door Spanje met ongeveer 650.000 ton, hebben deze landen de laatste jaren meer dan de helft van hun productiepotentieel verloren. België en Nederland daarentegen, gespecialiseerd in Conference, hebben hun teelt sinds 2000 verdubbeld van 200.000 ton elk naar 400.000 ton.

Portugal is er met zijn Rocha peer in geslaagd om Frankrijk in te halen en is met een productiepotentieel van ongeveer 200.000 ton nu de vijfde grootste perenteler van Europa.

Voor meer informatie:
Afrucat
C/ Corregidor Escofet, 64
25005 Lleida (Spanje)
Tel: +34 973 22 01 49
www.afrucat.com

Publicatiedatum: