Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse frambozentelers ontevreden over lage prijzen

Frambozentelers in Polen uiten hun bezorgdheid over de stagnatie van de prijzen, die volgens hen al twee decennia onveranderd zijn gebleven. Deze discrepantie doet zich voor ondanks de aanzienlijke stijging van de kosten voor teelt, energie en meststoffen. Het huidige seizoen heeft deze uitdagingen verergerd, met ongunstige weersomstandigheden zoals vorst en droogte die tot aanzienlijke oogstverliezen hebben geleid.

Krzysztof Chmiel van de Lublin Raspberry Producers Association benadrukte de trieste situatie: "Slechts één op de 30 telers doet het vrij goed, en daar zal de oogst 2-3 weken duren, en bij de rest zal er 3-4 dagen geplukt worden en dan is het fruit weg. Dus de uitleg dat 5 PLN de startprijs is, die zal stijgen, klopt niet. Voordat de prijs stijgt, zal het fruit aan de struiken op zijn." Chmiel's verklaring onderstreept de urgentie van een oplossing.

Telers zijn niet alleen van plan om lokale verwerkingsbedrijven te blokkeren, maar vragen ook om overheidsingrijpen om de toestroom van frambozen uit Oekraïne aan te pakken, die volgens hen de Poolse markt verzadigen. Bovendien pleiten ze voor transparante prijsmechanismen bij verzamelpunten en verwerkingsbedrijven om uitbuiting te voorkomen.

De ontevredenheid reikt verder dan alleen de telers van frambozen. Ook telers van aardbeien hebben gedemonstreerd tegen de lage aankoopprijzen, die worden verergerd door een tekort aan arbeidskrachten en de concurrentie van geïmporteerd fruit. Nu de tuinbouwsector zich mobiliseert voor verandering, zijn er plannen voor een demonstratie in Warschau om onmiddellijke actie van het ministerie van Landbouw te bewerkstelligen.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: