Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ets Tonfoni & Co

"Na chaotische start moet komst van mooi weer Frans meloenenseizoen op gang trekken"

Terwijl het meloenenaanbod in Spanje de afgelopen twee jaar is gedaald als gevolg van een inkrimping van het areaal, geldt in Frankrijk het tegenovergestelde. "De laatste twee of drie jaar wordt er in de Provence iets meer aangeplant in het eerste deel van het seizoen. Het gaat dan over de kasteelt voor oogst in mei/juni", meldt een meloenenspecialist van Ets Tonfoni & Co.

Slecht weer in het seizoensbegin
Het biedt de Franse telers de kans om beter vertegenwoordigd te zijn in de schappen in het begin van het seizoen. "Het probleem met meloenen is dat als het weer niet meewerkt, er al gauw een overaanbod dreigt. Zo was in mei en juni de afzet te laag. De weinige Spaanse meloenen die op de markt waren, waren meer dan voldoende om aan de vraag te voldoen. Ik ben er echter van overtuigd dat als het weer aan onze kant had gestaan, we een goede seizoensstart hadden kunnen hebben."

Meloenen in de problemen
Maar niet alleen de consumptie had te lijden onder het koude, regenachtige weer. Ook de teelt zag af. "Onze gewassen hebben het zwaar te verduren gehad. We hadden veel kleine maten, die altijd moeilijk te verkopen zijn. En de oogst in vollegrond is net begonnen, een week later dan gebruikelijk. We zitten niet stil, maar de afzet loopt niet zoals in andere jaren. Idealiter verstrijkt er een maand tussen bloei en oogst, maar nu lijden we nog steeds onder de gevolgen van het slechte weer van vorige maand."

Naar een evenwichtige markt?
Ondanks een moeilijke start is er nog niets verloren. "Zolang de Provence – samen met de Languedoc – het enige teeltgebied is, zal alles afhangen van het weer. Vanaf eind juni of begin juli zouden we grotere volumes moeten beginnen te oogsten. En als het eindelijk begint te zomeren, zal de markt aantrekken en zullen de prijzen omhoogschieten. Hopelijk wordt het met de maanwisseling begin juli eindelijk voorgoed mooi weer."

Ongeacht het aanbod maakt Ets Tonfoni er een erezaak van om meloenen van goede kwaliteit te leveren. Dit wordt echter steeds meer een uitdaging. "Qua suikergehalte doen de nieuwe rassen het erg goed. Maar als het op smaak aankomt, moeten we ons echt de vraag stellen wat een goede meloen is. Een andere uitdaging is dat het met de drastische vermindering van toegestane gewasbeschermingsmiddelen steeds moeilijker wordt om de teelt te beschermen tegen plagen en ziekten. En dus komt ons inkomen in gevaar."

Voor meer informatie:
Ets Tonfoni & Co
Tel: +33 4 90 73 11 63 (Frankrijk)
www.tonfoni.com

Publicatiedatum: