Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Patatas Meléndez

"Mogelijk aardappeltekort in Spanje vanwege vertraging oogst Castilla y León"

Het vroege aardappelseizoen in Andalusië en de regio Murcia is zo goed als voorbij. Het was korter dan normaal vanwege de kleine opbrengsten dit jaar. En omdat de oogst in Castilla y León vertraging oploopt door het koude weer, is er geen overlap en kan er de komende weken zelfs een klein gat in de aanvoer ontstaan.

"Deze week beginnen we met de oogst in Castilla-La Mancha. Daar zullen we ongeveer een week zoet mee zijn", zegt Juan Manuel Coello, commercieel directeur bij Patatas Meléndez.

"Het is een kort seizoen geweest in Andalusië en Murcia. De maatsortering viel immers tegen, wat zorgde voor een kleine gemiddelde opbrengst. We zijn in april begonnen, iets vroeger dan normaal. Bovendien was de vraag sterk, waardoor het gebrek aan volumes goed merkbaar was", voegt hij eraan toe.

Volgens Coello was het areaal in het zuiden van Spanje vergelijkbaar met dat van vorig seizoen, ondanks de problemen met de levering van pootgoed. "Wij hadden zelfs een iets groter areaal. Het tekort aan pootgoed van enkele populaire rassen zorgde voor een hogere kostprijs, maar vooral voor de aanplant van enkele andere variëteiten. En hoewel de teeltkost per kilo hoog was door de beperkte oogst, viel er toch winst te behalen door de dusdanig hoge verkoopprijzen."

Na de oogst in La Mancha zal Patatas Meléndez de aandacht verleggen naar Castilla y León, de belangrijkste aardappelregio in Spanje. "Het is kouder geweest dan normaal. We hebben zelfs vorst gehad, waardoor de groei van de gewassen wat achterloopt op schema. We verwachten dus geen overlap met andere teeltgebieden en er kan zich zelfs gedurende enige dagen een aanbodtekort voordoen", stelt Juan Manuel Coello.

Een goed geplande import verstoort de markt niet
Over de controverse die is ontstaan door de toename van de import vanuit Egypte, zegt Coello dat ook Patatas Meléndez enkele volumes aardappelen uit het Noord-Afrikaanse land haalt. "We doen dat voor bepaalde retailsegmenten, maar de hoeveelheden en de rassen die we importeren zijn dermate gepland dat ze het globale aanbod niet verstoren. Bovendien zijn de logistieke kosten niet te onderschatten. We zijn er ons evenwel van bewust dat grote hoeveelheden ongewassen aardappelen in zak die zonder veel planning op de groothandelsmarkten worden afgezet het evenwicht op de markt verstoren. Daar doen wij niet aan mee."

"De prijzen zijn echt hoog dit seizoen. Dit gewas is zelfs al enkele jaren behoorlijk winstgevend voor alle schakels in de keten. Elke herkomst heeft zijn markt en zijn moment. Als er niet genoeg volume beschikbaar is in Spanje, wenden sommigen zich tot andere origines in het Middellandse Zeegebied, ondanks de hogere kosten, terwijl anderen dan weer kiezen voor bewaaraardappelen. Als leiders in de aardappelteelt in Spanje kunnen we stellen dat de meerderheid van onze klanten de voorkeur geeft aan het nationale product, dat precies nu ook op zijn best is."

Exportgroei
Met een jaarlijkse oogst van ongeveer 200.000 ton is Patatas Meléndez de grootste aardappelteler in Spanje. Het bedrijf bezit ook was- en pakstations in Frankrijk en Portugal. "Onze export groeit en we verwachten ook in juli en augustus een goede vraag uit de Midden- en Noord-Europese landen. Tegelijkertijd blijven we nieuwe productlijnen ontwikkelen. Over nauwelijks een maand zullen we er enkele lanceren", kondigt de commercieel directeur al aan.

Voor meer informatie:
Patatas Meléndez
Tel: +34 983 812 920 (Spanje)
[email protected]
www.patatasmelendez.com

Publicatiedatum: