Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder kersen in Verona, maar grote maten

"Net als in een groot deel van Italië zijn er dit jaar minder kersen dan normaal in de streek rond Verona. De vruchtzetting viel immers tegen en er is best wat fruit op de grond gevallen. Anderzijds zorgt minder fruit aan de bomen wel voor grotere maten", vertelt Roberto Bolla, eigenaar van Bolla Ferdinando, een van de grootste kersenhandelaren van Noord-Italië.

"Het seizoen ging rustig van start rond 20 april. Toen werden de eerste kersen in de kas geplukt. Helaas hebben de regens in de maand mei een groot deel van de oogst vernield, vooral van de vroege rassen zoals Bigarreau, Burlat en Early Bigi. De telersprijzen zijn prima, want tot 10 juni kwamen er niet veel hoeveelheden op de markt. Nu zien we evenwel volumes verschijnen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Ook de kwaliteit is goed."

"Op dit moment oogsten we kersen in de heuvels op 500 meter boven zeeniveau. Het zijn allemaal rassen met een voortreffelijke smaak, zoals Kordia, Regina en Areko. Vroeger werden hier de variëteiten geteeld die je ook in Apulië vindt, zoals Bigarreau, Giorgia en Ferrovia, naast inheemse rassen zoals Mora di Verona. Maar sinds een jaar of tien zijn de telers, op ons advies, een andere weg ingeslagen en richten ze zich nu op kwaliteitsrassen met een zeer hoge Brix-waarde, die bovendien minder gevoelig zijn voor barsten en maten van 28+ halen."

"Rassenvernieuwing is de sleutel. Volgend seizoen beginnen we met het oogsten van Final11, Final12 en Final13. Dat zijn rassen die ruwweg twee weken na Kordia rijpen. Onze toeleveringsketen bestaat uit meer dan 500 telersfamilies. De pluk begint in de kassen in de vlaktes rond Verona en eindigt op de Lessinia hoogvlakte op 900 meter boven zeeniveau. Hierdoor kunnen we de aanvoer over een lange periode garanderen", vervolgt Bolla.

Dit jaar kan het bedrijf ook rekenen op de kersen van 80 telers uit Trentino, die rond 5 juli het eerste fruit plukken en dan doorgaan tot het einde van de maand. Ook het steenfruit dat Bola op de markt brengt, is dit jaar vroeger dan gebruikelijk rijp. Volgende week begint het bedrijf met de pluk van perziken en pruimen.

"We leveren al onze kersen aan Italiaanse supermarkten en groothandelaren. Ze worden verpakt in bakjes of bekers van 300, 500 of 1.000 gram, in kartons van 1 of 2 kilo, of in bulk. Het transport wordt uitsluitend uitgevoerd met onze voertuigen om de koudeketen te garanderen."

Voor meer informatie:
Bolla Ferdinando s.r.l.
Via Perazzolo 13/b
37032 Monteforte d'Alpone (VR) – Italië
Tel: +39 (0)45 7612025
[email protected]
www.bollaferdinando.it

Publicatiedatum: