Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin Wolf, Origin Fruit Group

"Prijzen voor perssinaasappelen op lokale Zuid-Afrikaanse markt hoger dan wij in Europa willen betalen"

Tholen - De markt voor het vroege Zuid-Afrikaanse citrus is nog niet al te graag, constateert Edwin Wolf van de Origin Fruit Group uit Rotterdam. "Inmiddels begint de aanvoer wel meer op gang te komen, nadat Zuid-Afrika lang in de vertragingsstand stond. Dat zagen we vooral bij de citroenen waar nog grote volumes vanuit Spanje voorradig waren. Maar inmiddels komt er meer beweging in de volumes."

Een tegengesteld beeld ziet hij op de grapefruitmarkt. "Daar begon de aanvoer aan het begin van het seizoen juist vlot met sterke volumes, maar die markt gaat nu wel onderuit en die aanvoer loopt nu ook al eerder af. Ook de afzet van de vroege mandarijnen verloopt matig."

"Het seizoen startte met Satsuma's van matige kwaliteit en ook naar de Clementine-achtige rassen is maar weinig vraag. De vraag is meer gericht op sterke variƫteiten zoals Nova en Leanri en sommige klanten vragen al om Nadorcott, maar die zijn nog nauwelijks beschikbaar."

Ook de aanvoer van de Zuid-Afrikaanse sinaasappelen naar Europa loopt fors achter. "Er zijn tot nu toe maar liefst 50% minder verladingen naar Europa geweest dan afgelopen jaar en dat was ook al geen geweldig jaar", constateert Edwin. "De Zuid-Afrikaanse telers hebben geanticipeerd op de grote volumes vanuit Egypte, maar hebben bovenal weinig noodzaak om te exporteren vanwege de hoge juice-prijzen die worden betaald op de lokale markt. Die liggen momenteel op een hoger niveau dan wij in Europa kunnen betalen."

"Normaliter is Braziliƫ de grootste leverancier voor de sapindustrie, maar zij hebben een mislukte oogst, dus die vraag wordt nu opgevangen door Egypte en Zuid-Afrika. Onze verwachting is dat die tekorten bij de industrie nog wel twee jaar kunnen aanhouden. Momenteel is er in Europa nog wel voorraad van Egyptische sinaasappelen, maar die wordt wel grotendeels afgedekt door de programma's. Ik verwacht niet dat er iemand stress heeft om die handel verkocht te krijgen."

"Voor Zuid-Afrika is er dus zeker ruimte om serieuze volumes te sturen. Prijzen voor de Navels uit Zuid-Afrika liggen tussen de 15-17 euro en de Valencia's gaan richting de 18-19 euro, dus dat is nog meer dan het dubbele van wat we nog uit Egypte krijgen", vervolgt Edwin. "Alleen werkt het weer in Europa nog niet zo mee. Eerst zorgde regen voor weinig vraag en nu zou de warmte de afzet weer beperken. Gelukkig zijn er altijd weer uitzonderingen. Zo zijn de limeprijzen weer de lucht ingeschoten."

Voor meer informatie:
Edwin Wolf
Origin Fruit Group
Albert Plesmanweg 250
3088 GD Rotterdam
[email protected]
www.originfruitgroup.com