Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maarten Gelders uit Halen heeft de 'meest bijvriendelijke boomgaard'

Bio-boer Maarten Gelders uit Halen (Belgiƫ) heeft de 'meest bijvriendelijke boomgaard'. Deze prijs werd gisterenmiddag overhandigd door jurylid Marijke van Ranst (BioForum). Wat begon met een paar fruitbomen voor de hobby groeide uit tot een biologisch bedrijf met 30 hectare aan kersen, pruimen, appelen en noten. Maarten Gelders van Den Boogerd in Halen zorgt bovendien dat er niets verloren gaat van zijn seizoensfruit. Zo maken ze ook sappen en stropen met het fruit van eigen teelt.

Bio-boer Maarten Gelders in zijn winnende boomgaard. Foto: Laura van Lokven

Om bijen en andere nuttige insecten aan te trekken neemt Maarten allerlei maatregelen op zijn boomgaard. Er worden insectenhotels geplaatst en delen van de boomgaard worden niet gemaaid. Dode bomen aan de bosrand blijven bewust staan en rondom de boomgaard zijn extra houtkanten aanwezig als schuilplaats en overwinteringsplaats. Deze ingrepen zijn dan ook noodzakelijk: de aanwezigheid van nuttige bestuivers bepaalt de oogst van zijn hoogstambomen.

Bio-boer Maarten Gelders controleert de bijenkast op zijn boomgaard. Foto: Astrid Agemans voor BioForum

Verkiezing 'de meest bijvriendelijke boomgaard'
De verkiezing is een initiatief van BioForum in het kader van de promotiecampagne 'De mooiste boodschap is bio - uit Europa'. Met de wedstrijd wil de Vlaamse sectororganisatie voor bio-landbouw biologische fruittelers die extra aandacht geven aan biodiversiteit in de kijker zetten, en consumenten bewust maken van het belang van bijen en de meerwaarde van biologisch fruit.

Maarten Gelders (foto: Astrid Agemans voor BioForum)

De winnaar van de 'meest bijvriendelijke boomgaard' 2024 werd bepaald door het aantal publieksstemmen en een jury die de meer professionele aspecten van de boomgaarden beoordeelde. Voor zijn inspanningen werd Maarten Gelders van Den Boogerd bekroond met de titel 'meest bijvriendelijke boomgaard' 2024. Andere genomineerden waren bio-boerderij Staveshof uit Opwijk en zelfpluktuin Purfruit uit Dentergem.

Publicatiedatum: