Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ABSD de l'Exotique (Frankrijk)

"Bananenafzet in groothandel lastiger dan in supermarkt"

"Meer dan 90% van de bananenimport gaat naar de jaarprogramma's van de supermarkten. De prijzen zijn er het hele jaar door gelijkmatig, terwijl de prijzen op de spotmarkt elke week schommelen. Bananen blijven een aantrekkelijk product, zeker in tijden van inflatie. Bananen onder de huismerken zijn budgetvriendelijk en vallen daarom in de smaak bij de consument. Ze doen het dit jaar erg goed, ondanks de concurrentie van het steenfruit dat dit seizoen vroeg op de markt is gekomen", aldus Thomas Besnard, voorzitter van ABCD de l'Exotique, een Frans bedrijf gespecialiseerd in de import en export van exotisch fruit.


Vorige week dinsdag in Rungis: Tahitiaanse setting bij ABCD de l'Exotique. Het doel was om de trouwe klanten in de sfeer te brengen van de eilanden waar de wortels, knollen en bakbananen vandaan komen.

Verkoop via groothandel minder voortvarend
De groothandelsmarkt heeft het dit jaar zwaar te verduren gehad. "Rungis kent veel ups en downs dit jaar. De boerenprotesten zorgden voor vertragingen die de handel in de war stuurden. Bovendien werden de wegen rond de groothandelsmarkt op bepaalde tijdstippen afgesloten door zware regenval en zeer druk wegverkeer. Een lager bezoekersaantal heeft directe gevolgen voor de afzet, want Rungis is een markt die het moet hebben van de concurrentie op de vloer. Sinds mei lijdt de afzet ook onder de vele feestdagen, brugdagen en vakantieperiodes. Maar juli en augustus zullen naar verwachting goede maanden zijn dankzij de Olympische Spelen in Parijs."


David Besnard, Alain Doval (voormalig hoofd van ABCD de l'Exotique), Stéphane Layani en Thomas Besnard

Moeilijke handel om meerdere redenen
Desondanks zijn de resultaten van ABCD de l'Exotique voor deze tijd van het jaar vergelijkbaar met die van vorig jaar. Toch zijn er enkele factoren die zorgen baren. "De stijging van de kosten van onder meer elektriciteit en huur hebben een directe impact op de bedrijfsvoering. Er zijn ook problemen aan de teeltzijde, zoals de overstromingen van eind mei in bepaalde streken in Colombia, de ongunstige wisselkoers tussen de Costa Ricaanse munt en de Amerikaanse dollar en het einde van El Niño die plotseling overgaat in La Niña, wat de bemestingsprogramma's verstoort."

Een andere uitdaging zijn de logistieke problemen die vooral de import uit Ecuador hebben getroffen. "De prijs in Ecuador stelt de standaard voor de bananenhandel. Maar sinds begin dit jaar loopt de containervaart vertragingen op door de droogte in het Panamakanaal. Ondanks de moeilijke context doen we er alles aan om toch nog goed voor de dag te komen op de spotmarkt", besluit Thomas Besnard.

"We hebben net voor het tweede opeenvolgende jaar onze IFS Broker Trading of Fresh Bananas certificering behaald, met een beter resultaat dan vorig jaar", meldt Thomas Besnard, voorzitter van ABCD de l'Exotique, een Frans bedrijf gespecialiseerd in de import en export van exotisch fruit. De certificering is een garantie voor supermarkten en consumenten dat de leveranciers voldoen aan de nodige voedselveiligheidsspecificaties. "Onder de verschillende schakels in de keten delen we gemeenschappelijke waarden, overtuigingen en normen, wat een positieve invloed heeft op het waarborgen van de voedselveiligheid binnen onze structuur. We kunnen de consumenten echte traceerbaarheid garanderen."

Voor meer informatie:
Thomas Besnard
ABCD de l'Exotique
Tel: + 33 1 46 87 21 32 (Frankrijk)
Mob: + 33 6 86 14 82 60
[email protected]
www.bananier.com

Publicatiedatum: