Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse aspergetelers maken gemengde balans op op Sint-Jansdag

"Het was een seizoen van uitersten"

Vandaag, 24 juni, is het Sint-Jansdag en deze datum markeert traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Door de vroege start van het seizoen hebben veel Duitse telers zich echter al vroeg teruggetrokken van de markt. Hoe verliep het seizoen voor de Duitse aspergetelers in het algemeen dit jaar?

Beieren: Oogst eindigt twee weken eerder dan normaal
"Het was een goed, gemiddeld jaar", zegt Karl-Heinz Bernard, vicevoorzitter van de Vereniging van Aspergetelers in Franken, als antwoord op een vraag van BR24 over het aspergeseizoen van dit jaar. De aspergetelers in Neder-Franken zijn tevreden. Het seizoen begon erg vroeg. De eerste asperges werden al begin april geoogst. Daardoor waren de meeste aspergetelers in Neder-Franken een week geleden, rond 10 juni, al klaar met het seizoen.

Saksen-Anhalt: Areaal aspergeteelt blijft dalen
In 2023 oogstten de landbouwbedrijven in Saksen-Anhalt in totaal 1.489 ton asperges. Volgens het Staatsbureau voor de statistiek teelden 30 bedrijven in Saksen-Anhalt (2022: 32 bedrijven) asperges op een totaal areaal van 322 ha. Daarnaast waren er 115 ha waarop geen asperges werden geteeld. Terwijl het areaal met opbrengst sinds 2015 continu is afgenomen, is het areaal zonder opbrengst voor het eerst in 4 jaar ook afgenomen (2022: 190 ha). De gemiddelde opbrengst per hectare was 46 dt/ha, net boven het 6-jarig gemiddelde van 45 dt/ha.

NRW: Vraag en aanbod in evenwicht
Kort voor het einde van het seizoen waren de aspergetelers in Noordrijn-Westfalen behoorlijk tevreden met de oogstresultaten van dit jaar. "Het weer tijdens het seizoen was perfect voor asperges. De asperge houdt niet van te koud of te warm weer en kon daarom goed groeien. Het aanbod sloot goed aan op de vraag, want er werden veel asperges gegeten, vooral tijdens de feestdagen in mei," schrijft de Landbouwkamer in een terugblik op het seizoen.

Hessen: 'Seizoen van extremen'
Het aspergeseizoen 2024 in Hessen lag iets onder het gemiddelde tot het gemiddelde wat betreft opbrengst en afzet. Dat was de conclusie van de Hessische landbouwersvereniging bij het officiële einde van de oogst op 24 juni. Aanhoudende regen heeft ook de aspergeplanten van de Hessische teler Stephan Funk hard getroffen. "Dat doet echt pijn," zegt Funk. "De grond was van tevoren al erg doorweekt en kon nauwelijks nog water opnemen. Het water kon niet meer weg", legt hij uit, terwijl hij de foto's laat zien waarop hij met rubberlaarzen in het water staat dat op sommige plekken tussen de aspergeruggen tot wel 40 centimeter diep was. "Het was een seizoen van extremen," vat hij de situatie bondig samen.

Baden: Hoge aspergeprijzen remmen verkoop af
De aspergeprijzen waren te hoog voor veel mensen, merkt aspergehandelaar Walter Borel op: "De meeste mensen trekken hun neus op als ze de prijzen zien en lopen weg." Hij begrijpt dit: een kilo asperges voor tien euro is veel geld. Vooral gepensioneerde klanten kunnen het zich niet altijd veroorloven. Borel verklaart de hoge prijzen voor asperges enerzijds door hogere lonen, anderzijds zijn meststoffen duurder geworden. Een andere reden voor de hoge prijzen waren de overstromingen en alle regen. Dit heeft de prijzen ook opgedreven.

Thüringen: "Aspergevelden niet overoogsten"
Na de vroege start van het seizoen loopt ook de aspergeoogst in Thüringen dit jaar relatief vroeg ten einde, bevestigt Stefan Klingshirn, hoofd van het aspergeteeltbedrijf Klingshirn in Brahmenau in het district Greiz. "We zijn dit jaar op 3 april begonnen met het oogsten van asperges en zijn op 8 juni klaar. We zeiden dat we niet verder zouden gaan tot de 24e, omdat we volgend jaar nog iets van onze planten willen hebben en ze niet willen overoogsten." De asperges zijn hier dan ook al uitverkocht. De aspergeplanten worden nu verzorgd zodat ze hopelijk volgend jaar ook een goede oogst opleveren. De teler legt echter uit dat ze al tevreden waren met de oogst van dit jaar: "We hadden af en toe veel regen, maar we telen niet voor de kwantiteit. We hebben goede kwaliteit nodig en onze klanten waarderen dat ook. We hebben het dit jaar erg goed gedaan."

Brandenburg: Bevredigende eindbalans
Aspergeteeltbedrijf Kremmen oogstte onlangs asperges op ongeveer 13 hectare van de 200 hectare grond die in cultuur is. De eerste vroege percelen werden op 26 maart geoogst. "We zijn zeer tevreden over het seizoen", zegt algemeen directeur Malte Voigts. Vooral in mei draaide de horeca op volle toeren; de restaurants werden "goed bezocht", aldus de teler.

Sleeswijk-Holstein: Prijzen grotendeels op niveau van vorig jaar
Aspergetelers in Sleeswijk-Holstein hebben een gemiddeld seizoen achter de rug. Ze kunnen een bevredigende balans opmaken, zo maakte de Landbouwkamer donderdag bekend. Relatief gelijkmatige en gematigde temperaturen met weinig warme dagen hebben gezorgd voor een zeer goede kwaliteit en constante hoeveelheden gedurende het hele seizoen. Het voorjaarswerk op de velden liep echter vertraging op door de aanhoudende natte omstandigheden. Door de vroege paasdatum waren er tijdens de feestdagen slechts kleine hoeveelheden asperges uit Sleeswijk-Holstein beschikbaar. In april en mei was de afzet, die voor 90% rechtstreeks in de noordelijkste deelstaat plaatsvond, bevredigend. Volgens de Landbouwkamer hield de trend aan dat klanten vooral in het weekend asperges kochten. De prijzen bleven gedurende het hele seizoen relatief stabiel op het niveau van vorig jaar.

Publicatiedatum: