Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse citrussector gaat moeilijk seizoen tegemoet

De ramingen voor de teelt van mandarijnen, sinaasappelen, citroenen en de productie van sinaasappelsap in Marokko blijven ongewijzigd sinds het jaarverslag Citrus van 20 december 2023. Volgens de citrussector zijn twee opeenvolgende seizoenen van lage oogsten te wijten aan hogere temperaturen en droogte. De extreme hitte tijdens de zomer van 2023 had een negatieve invloed op de bloei, en het gebrek aan regen had ernstige gevolgen. Voor 2023/2024 wordt de opbrengst beschreven als zwak in vergelijking met 2021/2022. Hoewel de prijzen hoger zijn dan normaal, compenseren ze niet voor het verminderde volume. Tijdens een recent bezoek aan de noordoostelijke regio constateerde het Amerikaanse ministerie van Landbouw veel verlaten boomgaarden als bewijs van de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

Handel
De handelscijfers voor verse mandarijnen en sinaasappelen in 2023/24 zijn naar beneden bijgesteld op basis van gegevens van het Marokkaanse wijzigingsbureau. De exportprognose voor mandarijnen werd verlaagd tot 400.000 ton, terwijl de export van sinaasappelen is teruggebracht tot 40.000 ton op basis van de tot nu toe beschikbare handelsgegevens.

Sectorcontacten meldden dat geopolitieke gebeurtenissen, zoals de oorlogen in Oekraïne en Israël, hebben geleid tot drie belangrijke uitdagingen voor de Marokkaanse export. Ten eerste zijn er de gestegen kosten van inputs en logistiek als gevolg van inflatie. Daarnaast heeft de sluiting van het Suezkanaal en de beperkte toegang tot markten in het Midden-Oosten en Azië bijgedragen aan de moeilijkheden. Tot slot heeft de toenemende concurrentie van landen zoals Spanje, Chili en Turkije de druk op de Marokkaanse citrusexport verhoogd. Chili, dat een aanzienlijke hoeveelheid clementines teelt en zijn exportseizoen heeft verlengd met nieuwe variëteiten voor het late seizoen, heeft vooral de concurrentie op de Noord-Amerikaanse markt versterkt.

Normaal gesproken komt Marokko in november op de markt aan de oostkust van Noord-Amerika, maar door het gebruik van meer late seizoensrassen heeft Chili deze exportpositie overgenomen. Voor de export van sinaasappelen worden Marokkaanse exporteurs geconfronteerd met sterke concurrentie uit Egypte. Dit seizoen is de oogst kleiner en zijn de prijzen op de lokale markt hoog, waardoor exporteurs de voorkeur geven aan binnenlandse verkoop.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: