Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Argentinië: Oogstraming citroenen 1.700 duizend ton (-11%)

Voor 2023/24 is de oogstraming voor citroenen in Argentinië geactualiseerd en met 11% verlaagd tot 1.700 duizend ton, in vergelijking met de officiële USDA-ramingen van 1.907 duizend ton. Deze daling kan worden toegeschreven aan ongunstige weersomstandigheden, met hogere temperaturen dan verwacht en onregelmatige en hevige regenval tijdens het oogstseizoen. Deze weersomstandigheden hebben niet alleen de grootte van de citroenen beïnvloed, maar ook veel citroenbomen beschadigd. Bovendien was de gemiddelde grootte van de vruchten kleiner dan oorspronkelijk geraamd, wat de totale opbrengst deed afnemen. Desondanks verwachten telers een hoge kwaliteit van het fruit.

De citroenoogst begon ongeveer 30 dagen later dan de gebruikelijke startweek, een vertraging die ook wordt toegeschreven aan de veelzijdige effecten van de klimaatverandering. Ondanks deze vertraging bleek de verschuiving de negatieve verwachting met betrekking tot de kwaliteit en grootte van de vruchten te compenseren.

De raming voor de citroenoogst werd ook herzien tot 1.850 duizend ton voor het vorige verkoopseizoen 2022/23, wat een stijging van 12 procent betekent ten opzichte van de laatste officiële ramingen het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De negatieve gevolgen van de droogte waren minder ernstig dan aanvankelijk verwacht.

Argentijnse citroentelers hebben te maken gehad met aanzienlijke economische uitdagingen als gevolg van de aanhoudende internationale overproductie op de citrusmarkt en de stagnerende vraag. Dit heeft geresulteerd in langdurige perioden van lagere prijzen in de afgelopen vijf tot zeven jaar in vergelijking met het vorige decennium. Het was vooral voor de lokale telers moeilijk om zich staande te houden op een markt die gekenmerkt wordt door overaanbod.

Ondanks deze uitdagingen is er in de citroensector het afgelopen decennium veel geïnvesteerd in nieuwe teelttechnieken en -technologie. Met name 70-75 procent van de totale Argentijnse teelt van citroenen is nu bestemd voor de export van verwerkte citroenproducten, waaronder etherische oliën, diepgevroren pulp en gedehydrateerde schil. Deze verbeteringen hebben bijgedragen aan de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de sector op een zeer concurrerende wereldmarkt.

Citroenen worden voornamelijk geteeld in de noordwestelijke provincies Tucuman, Salta en Jujuy, met een kleine teelt in het noordoosten van Argentinië. Eureka Frost, Lisboa Frost, Limoneira 8 A, en Génova EEAT zijn de belangrijkste citroenrassen die in Argentinië worden geteeld.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: