Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere aanvoer, maar hogere omzet voor VBT-leden in 2023

De leden van het VBT realiseerden in 2023 een omzet van € 1,15 miljard, zo blijkt uit haar jaarverslag 2023. "De redelijke prijzen van groenten en fruit zorgden voor een omzetstijging met 4% tegenover vorig jaar, ondanks een lagere aangevoerde hoeveelheid (-2%). De omzet van de industriegroenten steeg zelfs met 17% in vergelijking met vorig jaar."

Lagere aanvoer, maar hogere omzet
In 2023 daalde de aanvoer van de producentenorganisaties met 2% in vergelijking met 2022. De stijging voor groenten (+8%) was vooral het gevolg van een hogere aanvoer van komkommers (+35% of +58 miljoen stuks) en courgettes (+18% of +5,5 miljoen stuks). De aanvoer van fruit lag 19% lager. Aardbeien (-8% of -4 miljoen kg), peren (-18% of -33 miljoen kg) en appelen (-27% of -31 miljoen kg) werden minder aangevoerd in 2023.

De omzet van groenten bedroeg 777 miljoen euro, die van fruit 376 miljoen euro. Voor groenten is dat een stijging met 4% in vergelijking met 2022. De omzet van fruit steeg met 3%. De verhouding tussen beide in de totale omzet van de VBT-producentenorganisaties blijft nagenoeg constant, nl. 67% groenten en 33% fruit.

De omzetstijging voor groenten werd in 2023 vooral beïnvloed door prei (+86% of +18,5 miljoen euro). Ook witloof (+34%), kropsla (+15%), paprika (+11%) en bloemkool (+18%) kenden een sterke omzetstijging. Voor fruit kenden aardbeien (+4%), peren (+3%) en appelen (+6%) een hogere omzet in 2023 in vergelijking met 2022

Het blijft belangrijk om aan te geven dat alle gezamenlijke statistieken en evaluaties verschillen verbergen tussen productiesystemen en producenten. Ingro, de telersvereniging voor industriegroenten, realiseerde in 2023 een omzet van 120 miljoen euro, 17% meer dan in 2022.

Collectief verdedigen
"2023 was opnieuw een turbulent jaar. Een jaar met grote twijfels en onzekerheden over de evolutie van de kostprijs, de beschikbaarheid van grondstoffen en de afzet van onze producten door de verstoorde wereldhandel, geopolitieke spanningen, het opnieuw opgelaaide conflict in het Midden-Oosten en het geaarzel op vlak van politieke besluitvorming. De aanslepende discussie en de onduidelijkheid in verband met het nieuwe mestactieplan MAP7 maken de betrokkenen onzeker en moedeloos. Het is en blijft onze opdracht om, als koepelorganisatie en ketenpartner, de belangen van onze leden en de tuinbouwsector collectief te blijven verdedigen."

Lees hier het volledige jaarverslag

Voor meer informatie:
VBT
www.vbt.eu

Publicatiedatum: