Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 25

"W. Murcott is het meest geteelde ras, maar Orri levert de beste telersprijzen"

"Wie als co-packer niet in staat is om de kosten te verlagen, de efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd kwaliteit en een betaalbare service te leveren, krijgt het moeilijk in een markt met steeds meer concurrentie", stelt José Antonio Castro, commercieel directeur van het Peruaanse Procesadora Torre Blanca. "Er zijn concurrenten genoeg in onze streek, maar we blijven enkele van de grootste exportbedrijven in het land bedienen, wat aangeeft dat we op de goede weg zijn."


Maf Roda sorteerlijn

Procesadora Torre Blanca werd opgericht in 2007, op een moment dat er nauwelijks pakstations waren in de Chancay vallei, gelegen op ongeveer 80 km ten noorden van de Peruaanse hoofdstad. "De eerste twee jaar had niemand van ons ervaring met de verwerking van citrus en avocado's. We werkten toen ontzettend hard. Het was ook niet gemakkelijk om klanten te vinden, omdat telers en exporteurs ons niet kenden en niet wisten hoe we werkten. Vandaag de dag leveren we diensten aan grote bedrijven zoals Consorcio Productores de Fruta, Agrocosta Perú, Westfalia Perú, Giddings Berries Perú, Agro ISM en Exportadora el Parque, maar ook aan kleine en middelgrote telers", legt José Antonio Castro uit.Vooral mandarijnen en avocado's
De verwerking van mandarijnen is goed voor 40% van de omzet van dit pakstation uit de provincie Huaral, de verpakking van avocado's vertegenwoordigt 35% van de omzet, die van blauwe bessen 15% en de verwerking van kaki's, druiven, mango's, granaatappelen en sinds kort dragonfruit is goed voor 10% van de omzet. Het merendeel van de producten die er verwerkt worden, zijn afkomstig van telers en exporteurs binnen een straal van ongeveer 200 km.


Sorteerlijn voor gangbare avocado's; er is ook een kleinere sorteerlijn speciaal voor bio-avocado's

Niet alleen dienstverlener, maar ook exporteur
Procesadora Torre Blanca is niet alleen co-packer, het exporteert ook zelf avocado's en mandarijnen naar verschillende importeurs in Canada, China, de VS, Europa, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Centraal- en Latijns-Amerika. "We kopen het fruit aan bij telers in de streek. We exporteren ongeveer 300-400 containers per jaar: van januari tot en met april avocado's en van maart tot en met oktober mandarijnen. In het mandarijnensegment werken we met de rassen Satsuma, W. Murcott, Primosole, Nova, Orri, Malvasio en Honey Tangerine. Die laatste variëteit is voor de Verenigde Staten bestemd, waar hij erg gewaardeerd wordt om zijn zoete smaak. W. Murcott is het meest geteelde ras in Peru, maar Orri levert de beste telersprijzen", vertelt de commercieel directeur.Investeringen op laag pitje na vier moeilijke seizoenen
Volgens de commercieel directeur van Procesadora Torre Blanca zijn de laatste vier seizoenen erg moeilijk geweest voor de citrustelers in Peru. "Na de pandemie hadden telers en exporteurs te maken met zeer hoge transportkosten, terwijl de afgelopen twee jaar, als gevolg van de oorlog in Europa, de kosten van veel inputs zijn gestegen. Bovendien is vorig jaar veel fruit verloren gegaan door de cycloon Yaku en het weerfenomeen El Niño. Hierdoor hebben telers nauwelijks inkomsten om te investeren in areaaluitbreiding, nieuwe rassen of teelttechnische verbeteringen."


Grote koelcapaciteit met verschillende temperaturen

China als grote kans
Wanneer het fruit uit Zuid-Afrika de Europese markt begint te bereiken, kan het Peruaanse product, ondanks de hoge kwaliteit, niet concurreren met de lagere prijzen van het Zuid-Afrikaanse aanbod. "De komst van Zuid-Afrikaans fruit is voor ons het signaal om ons terug te trekken van de Europese markt. Azië biedt anderzijds kansen voor ons, zeker wanneer de nieuwe haven van Chancay klaar is, want dan zal de transittijd naar China met ongeveer twaalf dagen afnemen. Deze tijdsbesparing zal de houdbaarheid van het fruit verbeteren en onze kosten verlagen", besluit José Antonio Castro.


Mandarijnen voor Oppy

Voor meer informatie:
José Antonio Castro (commercieel directeur)
Procesadora Torre Blanca S.A.C.
Calle los Vencedores 205
Torreblanca, Chancay (Huaral) – Peru
Tel: +51 962 878 354
[email protected]


Samen op de foto


Als donuts op de zijkant verpakt


Bovenste laag wordt in papieren vellen verpakt

Publicatiedatum: