Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anevo Trading GmbH over zomerfruitseizoen in Servië:

"Hoge prijzen voor aardbeien, frambozen, morellen en abrikozen"

Anneliese Vollweiler, gespecialiseerd fruitimporteur en Managing Director van Anevo Trading GmbH, beschrijft een zwak oogstjaar in de belangrijkste teeltregio's van Servië. "Sinds mei hebben we voortdurend contact met onze leveranciers en hebben we boomgaarden en koelhuizen bezocht. Tot nu toe heeft al het geoogste fruit aanzienlijk lagere opbrengsten opgeleverd dan verwacht. Bijvoorbeeld, de oogst van aardbeien is zeer klein door regen en slecht weer, waardoor er nauwelijks export plaatsvindt. De prijzen liggen ongeveer 40 procent hoger dan vorig jaar. Over het algemeen neemt de teelt in Servië jaarlijks af, terwijl de import uit Egypte, Albanië en Griekenland toeneemt," aldus Vollweiler.

Sinds week 24 wordt de Europese versmarkt ook bevoorraad met blauwe bessen van Servische oorsprong. Vollweiler: "De telers zijn tevreden met de verwachte hoeveelheden en de kwaliteit, die beter is dan vorig jaar. Afnemers vinden de Servische producten vaak beter dan Roemeense blauwe bessen. Dit komt doordat het afkeurpercentage voor Roemeense producten (ongeveer 10-15 procent) aanzienlijk hoger is dan voor Servische producten (ongeveer 5-10 procent)." Ondertussen liggen de prijzen per kilo één tot twee euro onder het niveau van vorig jaar.

Het assortiment Servisch zachtfruit wordt gecompleteerd door bramen. Tot nu toe worden een goede kwaliteit en Brix-waarden verwacht.

Volgens Anneliese Vollweiler, Managing Director van Anevo Trading GmbH, is de frambozenoogst in de vroege regio's al begonnen. "Volgens de eerste voorspellingen bestaat ongeveer 40-50 procent van de oogst uit IQF-fruit, terwijl dit normaal gesproken tussen de 60-80 procent ligt. Dit zal naar verwachting een impact hebben op de prijzen, die volgens het ministerie van Landbouw en de Servische producentenvereniging naar schatting één tot twee euro per kilo hoger zullen liggen dan vorig jaar," legt ze uit. "Er zijn nog steeds kleine hoeveelheden beschikbaar in de koelhuizen, die producenten achterhouden en pas op de markt brengen als de oogst compleet is. We hopen dat de marktsituatie in andere landen deze prijzen zal stabiliseren. Recentelijk werd gemeld dat Oekraïne een vrij normale oogst verwacht met goede fruitkwaliteiten, ondanks uitdagingen zoals de oorlog en problemen met de stabiele stroomvoorziening. Vanwege stroomuitval worden grondstoffen voornamelijk naar Polen geëxporteerd."

Ondertussen nadert het einde van de oogst van morellen en zijn de prijzen hoger dan ooit tevoren. Anneliese Vollweiler legt uit: "We hebben een vergelijkbare situatie gezien in 2016-2017, maar dit jaar is de oogst binnen minder dan drie weken bijna voltooid. Het prijsniveau wordt naar verwachting twee keer zo hoog als vorig jaar. De kwaliteit van de kersen is uitstekend vanwege de lagere hoeveelheid aan de bomen, wat heeft geleid tot grotere individuele kersen en een goede Brix-waarde van het fruit. De opslagruimtes zijn nu gevuld met diepgevroren kersen met pit en we anticiperen op verdere prijsstijgingen."


Anneliese Vollweiler is Managing Director van het importagentschap Anevo Trading GmbH, gevestigd in Erlangen. Ze waarschuwt dat het toenemende tekort aan oogstmedewerkers in Servië dit jaar een merkbare invloed zal hebben op de markt en de uiteindelijke prijzen.

Lage abrikozenopbrengsten, goede vooruitzichten aan het begin van de pruimenoogst
Door de lage opbrengsten liggen de abrikozenprijzen aan het begin van het seizoen dit jaar tot 40 procent hoger dan vorig jaar. "Dit geldt zowel voor de handgesneden, diepgevroren helften als voor de verse producten, die voornamelijk verpakt in houten kratten van 6 kg worden geëxporteerd." De vroege variëteit Cacaks Frühe (Rana) wordt nu geoogst in de pruimenboomgaarden, met prijzen op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar. "Onder de huidige omstandigheden wordt een normale, gemiddelde oogst verwacht. De kwaliteit ziet er zeer goed en stabiel uit. De volgende variëteit Cacaks Schöne (Lepotica) begint over tien dagen en Stanley volgt nog eens 10-14 dagen later. De Servische producenten verwachten eind juli klaar te zijn met de oogst," besluit Vollweiler.

Voor meer informatie:
Anneliese Vollweiler
ANEVO Trading GmbH
Fraunhoferstraße 16
D-91058 Erlangen, Duitsland
Tel: +49 (0) 9131 6108673
Mob: +49 (0) 170 581 7970
[email protected]
www.anevo-trading.com

Publicatiedatum: