Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU sinaasappeloogst 2023/24 geraamd op meer dan 5,4 mln ton

In 2023/24 werd de daling van de Europese sinaasappel- en mandarijnoogst niet gecompenseerd door de grotere oogst van citroenen en grapefruit. De citrusteelt in de EU is geconcentreerd in het Middellandse Zeegebied. Spanje en Italië zijn de belangrijkste telers van citrus in de EU, gevolgd door Griekenland, Portugal en Cyprus.

De EU is een netto-importeur van citrus, waarbij de import de export ruimschoots overtreft. Een groot deel van de handel vindt intern plaats, van telende naar niet-telende EU-lidstaten. Omdat de handel via Aziatische routes steeds moeilijker wordt, concentreren de citrustelers uit de buurlanden van de EU in het Middellandse Zeegebied - zoals Egypte en Turkije - hun exportinspanningen op de Europese markt. Dit was met name het geval in de eerste helft van het verkoopseizoen, dat samenviel met het oogstseizoen voor citrus op het noordelijk halfrond, waardoor de concurrentie in de regio toenam. De EU-export van citrus in het verkoopseizoen 2023/24, die grotendeels geconcentreerd is in Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie, zal naar verwachting slechts marginaal dalen.

Na het bereiken van recordvolumes tijdens de pandemie zal de consumptie van citrus naar verwachting terugkeren naar de niveaus van vóór de pandemie. In 2023/24 ontmoedigden de zachte winteromstandigheden de consumptie van citrus. Bovendien is de neerwaartse trend in de consumptie het gevolg van het feit dat sommige consumenten op de inflatie reageren door op hun uitgaven te letten en minder fruit te consumeren, terwijl anderen steeds meer kiezen voor andere fruitsoorten dan citrus, zoals tropisch fruit. De industriële toepassingen van citrus in de EU, die slechts een klein deel van de consumptie uitmaken, zullen naar verwachting toenemen naarmate er nieuwe markten voor citrusproducten ontstaan.
In 2023/24 zal de sinaasappeloogst in de EU naar verwachting iets meer dan 5,4 mln ton bedragen, iets minder dan de toch al kleine sinaasappeloogst in de EU in 2022/23. De sinaasappelteelt is de grootste categorie van citrusvruchten in de EU en Spanje neemt 50 procent van de teelt van de Unie voor zijn rekening. Buitensporige regens tijdens de vruchtzetting, droogte en warme omstandigheden, en irrigatiebeperkingen belemmerden de opbrengst en hadden een negatieve invloed op de grootte van de vruchten. De betere teelt in Italië volstond niet om de oogstverliezen in Spanje en, in mindere mate, in Griekenland en Portugal te compenseren.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: fas.usda.gov

Publicatiedatum: