Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardbeienoogst iets gedaald

Frambozen- en blauwe bessenoogst stijgt in Huelva

De Vereniging van Aardbeientelers en Exporteurs van Huelva, Freshuelva, maakte eind juli bekend dat het seizoen 2021-2022 werd afgesloten met een aardbeienoogst van 270.120 ton. Dit cijfer betekent een daling van 4% ten opzichte van het vorige seizoen. Ondanks een stijging van de gemiddelde afzetprijs met 2,80% kon deze stijging de toename van de teeltkosten niet compenseren, wat leidde tot een verminderde winstgevendheid voor de telers, zo blijkt uit het seizoensoverzicht van Freshuelva.

Het seizoen liep niet zoals gewoonlijk door tot in juni door de bovengemiddelde temperaturen eind april en mei, waardoor aardbeien uit andere Europese landen sneller hun intrede deden op de markt en de concurrentie tegen het einde van het seizoen toenam.

De oogst van frambozen in Huelva steeg daarentegen met 7,5% tot 49.990 ton. De gemiddelde afzetprijs voor frambozen steeg ook met 1,5%. De vraag naar en de prijzen van frambozen bleven stabiel gedurende het hele seizoen, in combinatie met de kwaliteitsproductie van alle variƫteiten, wat hun positie op de Europese markt versterkte.

De oogst van blauwe bessen in Huelva groeide het sterkst met 20,2%, goed voor een totaal van 59.100 ton. Deze stijging wordt toegeschreven aan nieuwere aanplantingen die volledig productief zijn. Hier stond echter een daling van de gemiddelde afzetprijs met 18% tegenover door een overaanbod op de markt, veroorzaakt door een samenvallende oogstperiode voor verschillende blauwe bessenrassen en origines. De oogst van bramen bleef stabiel op 2.000 ton, hoewel de gemiddelde prijs met 6% daalde.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste markten voor zachtfruit uit Huelva, waarbij het VK Frankrijk voorbijstreefde in de import van aardbeien na de Brexit. Nederland staat op de derde plaats voor de import van frambozen en blauwe bessen uit Huelva.

Bron: blueberriesconsulting.com

Publicatiedatum: