Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nigeria beproeft GMO aardappelen met Phytophthora-resistentie

In Nigeria worden momenteel genetisch gemodificeerde aardappelrassen op het veld getest en wettelijk beoordeeld voor teelt op grote schaal. Deze ontwikkelingen maken deel uit van de inspanningen om ziekten te bestrijden die het aardappelteeltbedrijf in het land treffen. Dr. Charles Amadi, de hoofdonderzoeker van het Global Biotechnology Potato Partnership (GBPP), onthulde deze informatie tijdens een sessie met journalisten in het National Institute for Policy and Strategic Studies (NIPSS) in Jos, Plateau State.

Amadi benadrukte dat het doel van het samenwerkingsverband is om de veiligheid en werkzaamheid van deze genetisch gemodificeerde aardappelrassen te garanderen door middel van uitgebreide veldproeven en regelgevende beoordelingen. Het initiatief richt zich ook op het opbouwen van capaciteit en het geven van training aan telers, voorlichters en regelgevers om de adoptie en het effectieve beheer van deze biotechnologische innovaties te vergemakkelijken. Door het verbeteren van de voedselzekerheid door hogere aardappelopbrengsten en het verminderen van oogstverliezen als gevolg van ziekten en plagen, wil het GBPP de bestaanszekerheid van kleinschalige telers verbeteren door hen veerkrachtigere en productievere aardappelrassen te bieden.

"We zijn wettelijk verplicht om voorgeschreven, nationale prestatie- en landbouwbedrijfsproeven uit te voeren voordat de rassen kunnen worden vrijgegeven," verklaarde Amadi, die benadrukte dat de dossiers van de voorgeschreven proeven moeten worden ingediend bij het National Biosafety Management Agency (NBMA) om te worden overwogen ze op de markt vrij te geven. "Door Phytophthora infestans te elimineren, zal de opbrengst van de aardappelgewassen toenemen en stabieler worden, waardoor de teler meer opbrengst heeft en meer geld verdient." Bovendien is de Phytophthora infestans-resistente aardappel veredeld om veilig te zijn en kan deze de behoefte aan fungiciden met 90% verminderen, wat leidt tot lagere arbeidskosten, stabiele opbrengsten en een beter bestaan voor gezinnen, terwijl ook de impact van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het milieu wordt geminimaliseerd.

Dit initiatief, waarvan de proeven al een jaar lopen, wordt ondersteund door het United States Agency for International Development (USAID) als onderdeel van het Feed the Future Global Biotech Potato Partnership.

Bron: nnu.ng

Publicatiedatum: