Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters, Fruithandel Wouters:

"In QTee verwachten we 70 procent van de oogst, maar PiqaBoo lijkt dans te ontspringen"

Tholen - Hagel, vorst, aanhoudende regen en recent de pseudomonas bacterie. Belgische perentelers hebben dit groeiseizoen veel op hun dak gehad. Het zijn geen maanden om jaloers op te zijn, maar toch lijkt een groot deel zich er redelijk doorheen te hebben geslagen, ondanks onvermijdelijke lagere verwachte kilo's richting de nieuwe oogst. "Het weer dat we hebben gehad is echt ongelofelijk. We verwachten in de QTee® een oogst van tussen de 70 en 80 procent ten opzichte van 'normale' jaren, maar de PiqaBoo® lijkt de dans opvallend genoeg grotendeels te ontspringen", zo vertelt Kris Wouters van Fruithandel Wouters.

De afgelopen dagen waren er bij de ervaren handelaar enkele collega QTee-telers op bezoek uit Frankrijk, waarmee de situatie werd geëvalueerd. "Frankrijk lijkt iets beter te zijn, want die spreken toch van 80 tot 90 procent van de normale oogst. Het weer dat we hier hebben gehad, lijkt zich een beetje doorgetrokken te hebben naar de rest van Europa, wat voor het zuiden van Frankrijk en Spanje niet eens zo nadelig is. Het is daar wel warm geweest, maar niet zo extreem als vorige jaren. Bovendien hebben ze ook meer regen gehad dan anders, waardoor zij spreken van gunstigere weersomstandigheden. Spanje spreekt namelijk ook van een vergelijkbare oogst als vorig jaar, maar dat komt ook omdat ze jonge bomen erbij hebben die in productie komen. Op de oude bomen lijkt iets minder te hangen. Verder valt het op dat de Conference in Spanje er heel slecht uitziet. De grootste oorzaak hiervan lijkt het warme weer van vorig seizoen, waardoor er heel weinig bloemen op de bomen zijn."

In België blijft de regen echter onverminderd doorgaan. "Eergisteren heeft het weer 25 liter geregend. Het blijft maar doorgaan. Het is voor mij daarom ook echt nog een vraagteken wanneer we de QTee precies moeten gaan plukken. Normaliter kunnen we dit wel voorspellen als we weten wanneer precies het volle bloeitijdstip is, maar dit jaar is het zo dat het weer tijdens en na de bloei zo slecht is geweest dat we ons niet in kunnen beelden dat het geen effect heeft gehad op het pluktijdstip. We hebben de vroegste bloei ooit gehad, dus verwacht je dat het ook de vroegste pluk ooit wordt."

"Alleen als we kijken naar de maat van de peren momenteel denk ik toch dat alle Belgische telers hopen dat we iets later kunnen plukken dan voorspeld wordt", zo gaat Kris verder. "Als er veel klein fruit geplukt wordt, zullen we eerder richting 70 procent gaan, omdat je dan ook minder kilo's per hectare plukt. Gelukkig hangen er, net als bij Conference, nergens heel veel vruchten, waardoor ze normaliter sneller dik worden. Wij meten echter wekelijks de maat en zien dat ze, in vergelijking met voorgaande jaren, aanzienlijk minder dikken per week door het slechte weer. Hopelijk komen er nog een aantal mooie groeiweken, maar daar hopen we al 3 maanden op. Ze voorspellen het ook elke keer en nu volgende week weer, maar eerst zien en dan geloven", lacht Kris.

Begrip supermarkten
Volumetechnisch zijn er dus de nodige zorgen, maar kwalitatief heeft hij eigenlijk redelijk vertrouwen in de nieuwe oogst. "Dat lijkt allemaal wel mee te vallen. Ik heb nergens gezien dat de hagel echt door de schil heen is gegaan. Waar er sterke hagel is, zien we nog wel wat kleine puntjes, maar je hebt ook percelen waar je het bijna niet gaat zien. Zeker bij de Conference is er weinig of niets. Bij andere variëteiten is het nog even afwachten of het er verder uitgroeit, maar ik verwacht geen problemen in kwaliteit. Dat is enkel esthetisch, maar doet niets af aan de smaak of bewaring. Ik hoop dan ook dat de supermarkten de situatie snappen en er begrip is voor wat de telers hebben moeten ervaren deze groeiperiode."

Dat de klimatologische veranderingen voor meer uitdagingen zorgen, bevestigt Kris desalniettemin. "Eigenlijk komt nu de gevaarlijkste periode. Als er nu hagel komt, zal het wel grote gevolgen kunnen hebben voor de peren, dus laten we hopen dat het ons bespaard blijft. Het wordt wel lastiger, want het is elk seizoen wat. De vroege hagel van dit jaar hebben we nog nooit ervaren. En dan is het weer droogte en dan weer te koud. Je ertegen beschermen is steeds moeilijker. In de laatste 5 jaar hebben we ook eigenlijk geen topoogst meer gehad en misschien komt dat ook nooit meer. Voor de handel is dat wellicht niet eens zo nadelig, maar als teler zie je het liever anders. Je ziet het ook bij jonge bomen. Tien jaar terug kon je daar nog vrij makkelijk van plukken, maar door de veranderingen is dit in QTee en Conference eerder uitzondering dan regel. De enige variëteit waarbij het wel kan, lijkt de PiqaBoo."

Geen pseudomonas bij PiqaBoo
"Daar doen de jonge bomen het eigenlijk heel goed", gaat Kris verder. "We hebben alleen twee- en driejarige bomen staan, maar ook dit jaar zien we weer een normale oogst. Natuurlijk hebben zij ook het slechte weer ervaren, maar de belangrijkste factor die voor problemen in de oogst heeft gezorgd, is de pseudomonas. De PiqaBoo lijkt, naar mijn weten, de enige variëteit die hier geen last van heeft gehad. Dat is heel verrassend, want we weten dat ze het wel kunnen krijgen, maar op de een of andere manier waren ze er dit jaar ongevoelig voor. Bij andere variëteiten zien we infecties, zoals we die nog nooit gezien hebben, maar PiqaBoo ontspringt die dans."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
+32 (0)475283696
[email protected]
www.woutersfruit.be