Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Berlijnse groothandelsmarkt rouwt om het overlijden van Polfrucht-CEO Markus Bußmann (68)

Na een ernstige ziekte van twee jaar is Markus Bußmann op 3 juni op 68-jarige leeftijd overleden. De ervaren fruithandelaar was CEO van Polfrucht AG, een bedrijf dat hij oprichtte en dat gevestigd was op de Berlijnse groothandelsmarkt. Bußmann begon zijn indrukwekkende carrière in de fruitsector echter al in de jaren '80 bij Süd-West Frucht in zijn geboortestad Freiburg.


Markus Robert Bußmann

In die tijd was hij onder andere verantwoordelijk voor de dagelijkse aanvoer van verse groenten en fruit van heinde en verre naar talrijke Aldi-winkels. "Meteen na de val van de Berlijnse Muur in 1989 zag Bußmann het groeipotentieel van de oostelijke markt voor zich", herinnert Roberto Tur, Spanje-specialist en lange tijd vriend en zakenpartner van Bußmann. "Vanuit Wroclaw (Breslau) werkte hij nauw samen met een lokale coöperatie om de import van verschillende fruitsoorten uit Zuid-Europa van de grond af op te bouwen. Via mijn bedrijf kocht hij vervolgens voornamelijk bananen en Spaanse citrus in. In deze context reisden we vaak samen naar Wroclaw en werden we 's ochtends meerdere keren begroet met sterke drank," glimlacht Tur en voegt eraan toe. "Het is echter terecht om te zeggen dat hij actief heeft bijgedragen aan de vormgeving en ontwikkeling van de Poolse foodretail, die destijds een beperkt aanbod had."

Kort voor de eeuwwisseling keerde Bußmann terug naar Duitsland en begon hij aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière met de heropening van Polfrucht AG in Fruchthof Berlijn. Aanvankelijk richtte hij zich vooral op de inkoop en marketing van Poolse producten, zoals bessen, asperges en paddenstoelen. In de loop der jaren kwamen regionale groenten en fruit echter steeds meer centraal te staan. Tur: "In plaats van Spaanse producten te importeren, ontwikkelde hij zich de afgelopen tien jaar steeds meer tot een aanspreekpunt voor klachten en retouren uit de foodretail. We hebben daarom tot het einde als partners samengewerkt."


Jan Hövelkamp en zoon Mark Bußmann - hier op de foto op bezoek bij de groothandel FreshPlaza.de in februari 2023 - zullen samen met Managing Director Beata Bembnowicz-Bußmann het bedrijf blijven runnen.

"Hij was een eerlijk, oprecht en rechtvaardig persoon. Niet alleen ik, maar ook vele anderen in de branche hebben niet alleen een langdurige zakenpartner, maar ook een vriend verloren," rouwt Tur. Bußmanns weduwe en nieuwe CEO van Polfrucht AG Beata Bembnowicz-Bußmann bevestigt de verklaringen en legt uit. "Mijn man was een buitengewoon, eerlijk en vooral onconventioneel persoon die zijn doelen altijd nastreefde met grote volharding, consistentie en soms ongelooflijke vasthoudendheid. Als een echte Waterman was hij een visionair en slaagde hij erin om enkele van zijn droombeelden te realiseren die helaas enigszins in de vergetelheid zijn geraakt, zoals ananassen van overzee in dozen stoppen."

Bußmanns leven werd voornamelijk gekenmerkt door werk, eerst bij Südwestfrucht in Freiburg en daarna bij Polfrucht AG, met een korte tussenstop bij Köpke en Nordfrucht, vaak ten koste van zijn privéleven. "Maar iedereen die de familie Bußmann kende, inclusief zijn ouders, wist dat het normaal was - het draaide altijd allemaal om zaken. De ernstige ziekte, die hij tegemoet trad met veel hoop op herstel en een enorm optimisme, beïnvloedde de laatste tweeënhalf jaar van zijn leven. Vooral het laatste jaar bleek echter erg moeilijk, omdat hij het moeilijk vond om onze flat te verlaten. Ondanks alles was de eerste vraag aan de telefoon elke ochtend altijd hoe de zaken gingen," zegt mevrouw Bembnowicz-Bußmann.

Met dit in gedachten zal het bedrijf Polfrucht AG worden voortgezet met zijn vrouw, zijn zoon, een junior partner en alle medewerkers "in de hoop dat misschien enkele van zijn visioenen kunnen worden gerealiseerd", besluit ze.

Wilt u persoonlijk uw medeleven betuigen aan de familie Bußmann of het Polfrucht team? Neem dan contact op met:

Beata Bembnowicz-Bußmann
Polfrucht AG
Fruchthof Berljn
Tel: +49 (0)30 397 457 0
[email protected]
www.polfrucht.de

Publicatiedatum: