Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwart minder Peruaanse blauwe bessen, met kwart meer inkomsten

Het voorbije Peruaanse blauwe bessenseizoen is bijzonder ingewikkeld geweest door de hoge temperaturen en hevige regenval in het noorden van het land onder invloed van het weerfenomeen El Niño. Het seizoen begon in mei vorig jaar en eindigde in april dit jaar.

Maar niet alleen Peru werd getroffen. Ook directe concurrenten Mexico, Chili en de Verenigde Staten zagen hun opbrengst dalen omwille van weersgerelateerde factoren, wat de Peruaanse exporteurs in staat stelde om de scherpe daling van hun aanbod te compenseren met betere marktvoorwaarden. Bovendien hielp de marktdiversificatie ook om de impact van deze schommelingen op de traditionele markten te verzachten.

Het Peruaanse seizoen werd afgesloten met een export van 228.000 ton met een waarde van €1,75 miljard. Dat is 23% minder in volume, maar 29% meer in waarde ten opzichte van het voorgaande seizoen, zo berekende Fresh Fruit. De waarde steeg omdat de gemiddelde prijs met 68% toenam door het wereldwijde tekort aan product. Dit is de eerste keer in de korte geschiedenis van de Peruaanse blauwe bessensector dat de groei uitsluitend te danken is aan een prijsverschil. Tot nu toe werd de groei altijd verklaard door de toename van het volume, die elk jaar deels teniet werd gedaan door de constante prijsdaling als gevolg van de groeiende internationale concurrentie.

Het voorbije seizoen doken bestemmingen zoals Israël, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten op als alternatieven – hoewel nog steeds niet representatief – voor de traditionele Noord-Amerikaanse en Europese markt. En hoewel het afzonderlijk nichemarkten zijn, is hun gezamenlijke potentieel aanzienlijk. Deze opkomende markten bieden mogelijkheden voor blauwe bessen van hoge kwaliteit.

Voor het nieuwe seizoen, dat net is begonnen, zijn de verwachtingen hooggespannen. Met stabieler weer en een koudegolf die door de regio trekt, zal de blauwe bessenoogst naar verwachting weer op het normale niveau komen. De huidige raming voor 2024-2025 is om ongeveer 300.000 ton te exporteren. Dat zou 32% meer zijn dan vorig seizoen. Een deel van deze stijging is toe te schrijven aan areaaluitbreiding.

Gezien de aanbodtoename wordt weer een prijsdaling verwacht. Toch zou Peru een nieuw inkomstenrecord van €1,86 miljard kunnen behalen, 6% meer dan in 2023-2024, zo becijfert Fresh Fruit.

Bron: Fresh Fruit / redagricola.com

Publicatiedatum: