Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort watermeloenen: Marokkaanse fruitexporteur zoekt teeltoplossingen in Italië en Nederland

Waterschaarste, teeltbeperkingen en plagen zijn slechts enkele van de factoren die het watermeloenenseizoen in Marokko beïnvloeden. Al enkele weken ligt het seizoen stil. Ovale watermeloenen, vooral grote, zijn vrijwel verdwenen van de lokale en exportmarkten en er waren duidelijk kwaliteitsproblemen.

Said Aghzou, eigenaar en algemeen directeur van het teeltbedrijf Valyour: "Het seizoen begon met een aanzienlijke vermindering van het areaal. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aanbevolen om het areaal voor de teelt van rode watermeloenen terug te brengen van 5.000 ha naar ongeveer 2.000 ha. Deze maatregel is bedoeld om de watervoorraden te behouden en de land- en tuinbouw aan te passen aan de nieuwe klimatologische omstandigheden."

Telers kregen toen te maken met plagen die de watermeloenen ongeschikt maakten voor consumptie. "De regio Taroudante in het bijzonder heeft grote problemen gehad met de kwaliteit van watermeloenen, voornamelijk als gevolg van bladluisplagen. Deze situatie heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de oogsten, wat rechtstreeks gevolgen heeft gehad voor veel van onze bestaande, maar ook nieuwe klanten. Het gebrek aan beschikbare hoeveelheden vormde een grote uitdaging voor ons."

De watermeloenoogst in Marokko wisselt tussen regio's, van zuid naar noord, naarmate het seizoen vordert. In sommige zuidelijke regio's, zoals Tata, is het verboden om te planten. De regio Zagora begon het seizoen met volumes die onder het normale niveau lagen. Vervolgens werden de regio's Taroudante en Marrakech getroffen door kwaliteitsproblemen, waardoor het watermeloentekort begon. Beperkte hoeveelheden kwamen vervolgens uit regio's zoals Fès, terwijl de belangrijkste verwachte oogst wordt verwacht uit de Gharb (noordelijke Atlantische kust), in afwachting van de resultaten op het gebied van kwaliteit in de komende dagen.

Aghzou: "Een groot deel van onze oogst komt uit de Gharb regio's (Larache, Moulay Bouselham en Laaouamra), maar ook uit Meknes en Berkane. Om onze klantencontracten veilig te stellen en de verliezen in de regio's Taroudante en Marrakech te compenseren, hebben we watermeloenplanten in de Gharb-regio gekocht. Dankzij deze strategie kunnen we klanten aan ons binden en onze marktpositie behouden ondanks de huidige moeilijkheden."

De tot nu toe ondervonden moeilijkheden zullen echter waarschijnlijk gevolgen hebben voor het hele seizoen van 2024. Terwijl hij dit seizoen probeert te redden, zegt Aghzou dat hij vooruitkijkt naar volgend seizoen. "We moeten deze nieuwe uitdagingen vastberaden en innovatief aangaan. Om bladluizen volgend seizoen te bestrijden, reisde ons team afgelopen mei naar Italië om Italiaanse telers te raadplegen en effectieve manieren te onderzoeken om deze plagen te bestrijden."

"Het bezoek aan Italië bleek zeer vruchtbaar. We hadden de gelegenheid om te praten met ervaren Italiaanse telers die hun geavanceerde methoden om bladluizen te bestrijden met ons deelden. Deze gesprekken stelden ons in staat om innovatieve technieken te leren die we vanaf volgend seizoen willen implementeren om de kwaliteit van onze oogsten te verbeteren en verliezen als gevolg van plagen te minimaliseren. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe praktijken een aanzienlijke positieve invloed zullen hebben op onze toekomstige teelt. Een tweede bezoek is gepland voor juli om de resultaten van deze methoden te valideren voor het Italiaanse seizoen."

Voor het niet minder grote probleem van droogte zoekt Valyour oplossingen in Nederland. "Ons onderzoeks- en ontwikkelingsteam blijft zoeken naar innovatieve oplossingen om het waterverbruik in de watermeloenteelt aan te passen. Door het Nederlandse succes in de tomatenteelt te bestuderen, waar ze een verbruik van 5 liter/kg tomaat hebben bereikt, hopen we soortgelijke methoden toe te passen om het watergebruik te optimaliseren en onze watermeloenteelt te verbeteren," besluit Aghzou.

Voor meer informatie:
Said Aghzou
Valyour
Tel: +212661552683
[email protected]

Publicatiedatum: