Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarverslag Fairtrade belicht vooruitgang in duurzaamheidsprojecten

Fairtrade International heeft tijdens de Algemene Vergadering haar jaarverslag over 2023 gepubliceerd, waarin de prioriteiten en mijlpalen van de organisatie worden gepresenteerd, waaronder vooruitgang op het gebied van duurzaamheidskwesties zoals de aanpak van ontbossing, mensenrechten en leefbare inkomens.

Onder de titel "Driving the fairness agenda" belicht het jaarverslag de prestaties van het Fairtrade systeem en zijn partners in het afgelopen jaar, zoals zijn programma's en initiatieven die de voordelen voor meer dan twee miljoen telers en arbeiders uit 68 landen over de hele wereld vergroten.

Fairtrade bracht verslag uit over haar eerste strategische prioriteit, namelijk het verschuiven van het machtsevenwicht naar telers en arbeiders, inclusief het ontwikkelen van paden naar fatsoenlijke en duurzame bestaansmiddelen, het opbouwen van veerkracht tegen klimaatverandering, het versterken van mensenrechten en milieurechten, en het ondersteunen van vrouwen en jongeren als leiders.

Zo organiseerde Fairtrade Afrika in 2023 in Abidjan, Ivoorkust, de eerste door de sector geleide top over leefbare inkomens voor cacaotelers. Fairtrade heeft ook zijn eerste Living Wage referentieprijzen vastgesteld voor bananenarbeiders, als onderdeel van een bijgewerkt pad naar leefbare lonen waarmee bedrijven ervoor kunnen zorgen dat ze hun eerlijke steentje bijdragen. Bovendien heeft de toevoeging van drie nieuwe Living Income Reference Prices voor koffie in 2023 Fairtrade geholpen om in totaal 12 van dergelijke referentieprijzen op landenniveau te bereiken voor vier producten en 11 landen.

Op het gebied van groei en innovatie heeft Fairtrade zijn bestaande relaties versterkt, markten in nieuwe richtingen ontwikkeld en diensten voor de toeleveringsketen aangeboden waarvan telers en bedrijven kunnen profiteren. Fairtrade lanceerde bijvoorbeeld nieuwe diensten om de due diligence-processen van bedrijven te versterken als het gaat om het beoordelen, beperken en verhelpen van de mensenrechten- en milieurisico's in hun toeleveringsketens.

Op het gebied van markttoegang is een voorbeeld het Fairtrade Sustainable Banana project, gefinancierd door het Franse Ontwikkelingsagentschap en Carrefour. Het project ondersteunde telersorganisaties in Peru en Dominica om hun concurrentievermogen en veerkracht op de markt te vergroten door klimaatvriendelijke teeltmethoden te stimuleren (verhoogd van 42 naar 80 procent in de loop van het project) en hun opbrengsten met 19 procent te verbeteren.

Fairtrade telers ontwikkelen en vermarkten ook hun eigen merken op lokaal niveau en vergroten de bekendheid van het Fairtrade merk bij de consument. Via de door de Europese Commissie gefinancierde SWITCH-Aziƫ subsidie werden in India meer dan 235 nieuwe duurzame voedings-, mode- en cosmeticaproducten met Fairtrade-keurmerk gelanceerd en steeg de afzet van Fairtrade gecertificeerde katoenproducten in het land met meer dan 270 procent.

Op het gebied van belangenbehartiging en burgerbetrokkenheid heeft Fairtrade een aantal onderling samenhangende kwesties aangepakt, waaronder leefbare inkomens als onderdeel van due diligence door bedrijven, ontbossing en klimaatbestendigheid. Er werd campagne gevoerd om ervoor te zorgen dat de richtlijn van de Europese Unie inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen ook leefbare inkomens, leefbare lonen en verantwoorde inkooppraktijken zou omvatten, wat blijkt uit de goedkeuring van de richtlijn eerder dit jaar.

Klik hier voor het jaarverslag 2023 van Fairtrade International.

Voor meer informatie:
Fairtrade International
Bonner Talweg 177
53129 Bonn, Duitsland
Tel: +49 (0) 228 94 92 30
[email protected]
www.fairtrade.net

Publicatiedatum: