Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrícola de Albatàrrec (Spanje)

"Ondanks kleinere oogst, perenseizoen met prima prijzen verwacht"

Afgelopen maart werd in verschillende gebieden in Spanje minder bloei in de perenbomen geregistreerd. Bepaalde rassen en sommige streken werden harder getroffen dan andere.

"We hebben nu al enkele jaren achter de rug met een aanzienlijk kleinere oogst door vorstschade, maar dit probleem met de bloei en de vruchtzetting bij sommige variëteiten zal ervoor zorgen dat we nog minder volumes beschikbaar zullen hebben dan in jaren met verliezen door nachtvorst", zegt David Clariana van Agrícola de Albatàrrec, een coöperatie in de Spaanse provincie Lleida.

"Conference, Blanquilla en Abate Fetel peren zullen het zwaarst getroffen worden. Er kan tot 50% minder geoogst worden in vergelijking met een normaal jaar. De opbrengstdaling bij andere rassen zal rond de 20% liggen."

"Men heeft het vaak over stress door een tekort aan water vorig jaar, maar eigenlijk weten we nog niet goed waarom dit is gebeurd. Alle perentelers hadden minder bloesems. Ook ik zie het bij mijn Conference peren. Er zijn zelfs telers die vertellen dat ze slechts 2 of 3 bloemen gezien hebben aan sommige bomen."

Agrícola de Albatàrrec is gespecialiseerd in de perenteelt. De coöperatie zet gemiddeld 14.000 ton peren af, goed voor 80% van het totale volume dat de telersvereniging op de markt brengt. Over twee weken begint de oogst van de Carmen en Ercolina peren.

"We telen bijna alle variëteiten en we testen voortdurend nieuwe rassen. De belangrijkste rassen voor ons zijn Carmen, Ercolina, Limonera, Williams, Blanquilla, Conference en Abate Fetel", zegt David. "We leveren aan meerdere Europese supermarkten en we exporteren ook overzee, voornamelijk naar Latijns-Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten."

"Dit jaar hopen we, ondanks deze oogstdaling, op een positief seizoen. De perenmarkt is over het algemeen zeer stabiel, veel meer dan de steenfruitmarkt. Er is een constante vraag en omdat het een zeer technische teelt is, is het areaal minder omvangrijk dan dat van andere fruitsoorten. Bovendien kunnen we de peren tot wel acht maanden in de koeling bewaren en ze beetje bij beetje op de markt brengen."

"Vorig jaar hadden we goede prijzen. Een van onze directe concurrenten is Italië, waar de opbrengst vorig jaar sterk was afgenomen door de overstromingen, maar ook door een bedwantsenplaag, waarvan ze nu nog niet bevrijd zijn. Italië zet de peren niet alleen op de eigen markt af, maar is ook een van de belangrijkste leveranciers aan de Duitse supermarkten. Vorig seizoen kochten ze daarom peren in bij ons in Spanje om de eigen markt en ook hun Europese klanten te kunnen bevoorraden. Ook dit jaar verwachten we dus goede prijzen, gezien de kleinere opbrengst in Italië en de verwachte oogstdaling in België."

Voor meer informatie:
Agrícola d'Albatàrrec
Carretera d'Alfès s/n
25171 Albatàrrec (Lleida) – Spanje
Tel: +34 973 720 301
[email protected]
https://agal.es

Publicatiedatum: