Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse grapefuitexport naar Zuid-Korea verdubbeld

De beslissing van Zuid-Korea om het invoertarief van 30% op grapefruit kwijt te schelden, stimuleerde de Zuid-Afrikaanse pakstations om alles uit de kast te halen. Aanvankelijk zou het tarief in juli weer ingaan, maar twee weken geleden kondigde het Zuid-Koreaanse ministerie van Financiën een verlenging van het nultarief aan om de consument te ontlasten van de voedselinflatie.

"Er is nog steeds een vrij grote hoeveelheid Zuid-Afrikaans grapefruit onderweg naar Zuid-Korea, waarvan een groot deel naar verwachting pas na 1 juli zal aankomen. Al het Zuid-Afrikaanse grapefruit dat in 2024 naar Zuid-Korea wordt geëxporteerd zal nu dus profiteren van de verlaagde invoerrechten. Dit vertaalt zich in broodnodige hogere inkomsten voor de telers", zegt Jan-Louis Pretorius, CEO van Groep 91 Uitvoer en vicevoorzitter van de Citrus Growers' Association.

De wereldwijde vraag naar grapefruit is de afgelopen jaren gedaald. Zuid-Korea is een van de laatst overgebleven bolwerken van consumptie. Het is een van de weinige landen die nog steeds grapefruit uit Florida, Californië én Zuid-Afrika ontvangen.

"Er is daarom een gigantische inspanning geleverd om deze meevaller optimaal te benutten", zegt Pretorius. In het eigen pakstation heeft een team van wel zestig mensen 4,4 miljoen stuks fruit schoongemaakt en geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van wolluis. De procedure werd in de loop van het seizoen verfijnd tot een succespercentage van 100%. Het zorgde ervoor dat de Zuid-Koreaanse inspecteur die in Durban is gestationeerd geen enkele partij heeft moeten afkeuren wegens aanwezigheid van wolluis.

Marktbevoorrading afgestemd op de vraag
Zonder de vrijstelling van de zware invoerrechten had het teeltbedrijf zich deze extra kosten nooit kunnen veroorloven. Het loonde de moeite: ondanks enkele weigeringen heeft Zuid-Afrika het volume grapefruit dat naar Zuid-Korea wordt verscheept meer dan verdubbeld ten opzichte van 2023. De bevoorrading van de markt ligt nu op een niveau dat veel meer is afgestemd op de natuurlijke vraag, aldus Pretorius.

"Ondanks ieders inspanningen om het fruit op de Zuid-Koreaanse markt te krijgen vóór eind juni was dit niet altijd mogelijk door vertragingen in het inspectie- en laadproces in Durban. Maar ook de congestie en vertragingen in de haven van Singapore hebben de aankomstdata nog verder opgeschoven. De verlenging van de vrijwaringsmaatregel zal niet noodzakelijk een verschil maken voor de rest van het grapefruitseizoen, aangezien het grootste deel van het fruit al is ingepakt en de telers zijn overgeschakeld op sinaasappelen. Maar nu het nultarief van kracht blijft, zullen telers die een deel van hun grapefruit voor de late markt hebben achtergehouden tenminste beloond worden met nog een mogelijke bestemming, wat anders niet geval was."


Controle van grapefruit bij FPT, Durban

Exportraming Valencia's mogelijk naar beneden bijgesteld
Pretorius merkt op dat het in de streek rond Letsitele, net als in veel andere delen van Zuid-Afrika, de hele zomer ongewoon droog en warm is geweest, met uitzondering van de laatste twee weken van 2023, toen de meeste regen in 60 jaar tijd werd geregistreerd. Dit heeft een impact op de maatsortering van alle soorten citrus en andere gewassen, zoals macadamia's.

Hoewel er ongeveer evenveel vruchten aan de bomen hangen als normaal, zijn er dus meer nodig om een standaardkarton van 15 kilo te vullen, aangezien de maatsortering tegenvalt.

"De exportraming voor Valencia's zal waarschijnlijk geleidelijk naar beneden worden bijgesteld. Zodra de oogst op kruissnelheid komt, zal het duidelijk worden wat de packout wordt", zegt hij. "Maar ook de aantrekkelijke prijzen die worden geboden voor het lokaal persen en verwerken van sinaasappelen zal de export drukken."



Voor meer informatie:
Jan-Louis Pretorius
Groep 91 Uitvoer
Tel: +27 15 345 1671 (Zuid-Afrika)
[email protected]
https://www.facebook.com/p/Groep-91-Uitvoer

Publicatiedatum: