Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische aardbeien in de kijker tijdens handelsmissie naar Noorwegen

Belgische aardbeien stelen show op prinselijke missie in Noorwegen
VLAM slaat de handen in elkaar met de exporteurs en coöperaties van groenten & fruit om de export van Belgische aardbeien te bevorderen tijdens het bezoek van HKH Prinses Astrid aan Noorwegen (16-19 juni).

Op de foto vlnr: An Gilops, Jan Jambon, prinses Astrid, Filip Fontaine en Lode Ceyssens. Fotograaf: Alexandros Giagiakos | Copyright: Pixel&Co

België heeft een lange traditie in de teelt van aardbeien, zet sterk in op technische innovatie en veredeling en kan bovendien bogen op een gunstig klimaat. Dit alles zorgt voor aardbeien die wereldwijd geroemd worden omwille van hun kwaliteit. Belgische aardbeien zijn tegenwoordig het hele jaar door beschikbaar, dankzij verschillende teeltmethoden die per seizoen wisselen (belichte winterteelt, verwarmde serres, plastic tunnels, openveldteelt) en door het gebruik van diverse aardbeirassen, elk met unieke eigenschappen. De service en het maatwerk van onze coöperaties en exporteurs dragen ten slotte ook bij tot de faam van onze Belgische aardbeien, waarvan 70 % wordt geëxporteerd.

De buurlanden zijn de belangrijkste afnemers maar aardbeien vinden ook veel ruimer afzet. Noorwegen is reeds enige tijd de achtste grootste exportbestemming voor onze delicatesse. De export naar dit noordelijke land bedroeg in 2023 ruim 4,6 miljoen euro (zie figuur 1), goed voor een exportvolume van 1 miljoen kilo.

Noorwegen is bovendien onze tweede exportbestemming voor aardbeien buiten de Europese Unie met een aandeel van 31% in 2023, een stijging van 7% vergeleken met 2022 (zie figuur 2).

Noorwegen
Aardbeien zijn een zeer belangrijk exportproduct naar Noorwegen voor de Belgische fruitsector. Noorwegen is met zijn 5,5 miljoen inwoners een bescheiden markt, maar de Noren stellen hoge eisen aan kwaliteit en gezondheid. Met de premium kwaliteit en strenge regels rond voedselveiligheid kan België hier probleemloos aan beantwoorden. België behoort dan ook tot de top3 leveranciers van aardbeien aan Noorwegen.

Tijdens de prinselijke missie in Noorwegen wordt onze Belgische fruitsector sterk vertegenwoordigd door de aanwezigheid van VLAM, onze drie grote Vlaamse coöperaties en een zestal fruitexporteurs. VLAM is steeds op zoek naar het versterken van onze bestaande afzetmarkten met campagnes die onze exporteurs en ons product ter plaatse ondersteunen. Hiervoor is het bezoek van prinses Astrid in Noorwegen een extra gelegenheid.

Geen eenmalige promotie
Op maandag 17 juni zal VLAM in aanwezigheid van ZKH en de aanwezige ministers een cocktail met verrassende aardbeihapjes aanbieden aan onze Noorse klanten en prospecten. De rooftopbar in het Radisson in Oslo is een uitgelezen locatie om de kwaliteiten van de Belgische aardbeien tot hun recht te laten komen. Ook op de officiële receptie op dinsdag zullen onze aardbeien schitteren.

Daarnaast wil VLAM een driejarig promotieprogramma uitwerken op de Noorse markt met niet enkel een focus op aardbeien, maar ook de andere kwaliteitsvolle groenten en fruit van Vlaamse bodem. Zo zien onze exporteurs en veilingen mogelijkheden voor asperges, bessen, Conferenceperen, paprika, prei en andere topproducten. VLAM richt hierbij de aandacht op aankopers, tastings, beursdeelnames en advertenties in gespecialiseerde magazines. Het biedt individuele exporteurs mogelijkheden die voor hen zelf een te zware inspanning zijn.

retailtour in Oslo

Voor meer informatie:
Liliane Driesen
VLAM
Tel 0479 98 99 45
[email protected]

Publicatiedatum: