Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse boeren dumpen fruit bij supermarkt omdat er Spaanse in schap ligt

Op zaterdag 15 juni dumpten telers tien ton abrikozen en nectarines (ongeschikt voor consumptie) voor de ingang van twee Intermarché-winkels in het departement Pyrénées-Orientales. De actie werd gehouden om het grote aanbod Spaanse producten in de schappen aan de kaak te stellen op een moment dat de Franse oogst in volle gang is.

Nog geen omschakeling naar Frans product
"Er zijn twee redenen voor de huidige spanning", zegt Raphaël Martínez, directeur van de BOB Perziken en Abrikozen van Frankrijk. "Eerst en vooral is er de vroege oogst. Er zijn eerder dan gebruikelijk zeer grote volumes nectarines en perziken beschikbaar. Zo hebben onze leden vorig weekend bijna 2.000 ton geplukt, wat een normaal volume is voor begin juli."

Maar terwijl veel ketens al zijn overgeschakeld op Franse perziken, verkopen andere nog steeds voornamelijk Spaanse perziken. "We controleren elke week 200 winkels en vorige week was nog bijna 81% van het steenfruit in het schap van Spaanse oorsprong." Dit is een moeilijke situatie voor telers, zeker nu de weersomstandigheden nog niet gunstig zijn voor de consumptie. "In deze periode van het jaar is de afzet bovendien bijna nooit voordelig."


Vorig jaar, half juni, had de omschakeling van het Spaanse naar het Franse product nog niet plaatsgevonden. De reden? "Minder aanbod en minder Spaans product in het schap."

Spanning op de markt
Bovendien is er spanning op de markt door de matige resultaten van de afgelopen weken in de winkels en door de concurrentie tussen de supermarktketens. "Elke week zijn er pogingen om steenfruit aan te bieden tegen de laagste prijzen op de markt, ongeacht de kwaliteit of de maatsortering van het aangeboden fruit. Het is moeilijk voor ons, omdat we het gevoel hebben dat er een spelletje tafeltennis wordt gehouden. Maar het zijn vaak niet de telers die het batje vasthouden...", legt Raphaël Martínez uit.

"De abrikozenvolumes stijgen ook als gevolg van de traditionele piek in het seizoen, maar ze blijven betaalbaar en aanvaardbaar voor de markt. De promoties die over heel Frankrijk worden uitgerold zouden de beschikbare volumes gemakkelijk moeten kunnen absorberen."

Volgens de telersverenigingen zouden sommige telers, als de omschakeling deze week niet plaatsvindt, kunnen besluiten om hun protestacties te herhalen bij supermarktketens die 'achterblijven'.

Voor meer informatie:
Raphaël Martínez
AOP Pêches et Abricots de France
Tel: +33 (0)6 09 98 38 09
[email protected]

Publicatiedatum: