Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemengde resultaten voor Duits aspergeseizoen 2024

"Onrustig weer bemoeilijkte de oogst"

Na een zeer vroege start van het seizoen medio maart vertraagde late vorst de aspergeoogst enigszins en leidde tot misoogsten van groene asperges en enige schade aan de vroege jonge witte aspergeplanten. De zeer warme meimaand met veel neerslag en een langdurig laagtepunt met veel neerslag resulteerden in zeer natte en gedeeltelijk overstroomde bodems. In Beieren maakte de overstroming in sommige gevallen een abrupt einde aan de aspergeoogst. De meeste aspergevelden in niet-overstroomde gebieden overleefden het weer echter goed en zonder grote schade. In juni vertraagde het koude weer de aspergegroei, wat resulteerde in kleinere oogsten en aspergetekorten.

"Dit seizoen vergde veel van de aspergetelers door de late vorst en de extreem vele regenval, maar ze hebben het goed doorstaan. De oogstvolumes zullen waarschijnlijk lager uitvallen door het vaak koele weer en het verlies van aspergegebieden door overstromingen. Door de lagere inflatie lagen de consumentenprijzen voor asperges bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar. Aspergefans kunnen nog tot 24 juni genieten van de lokale groente," legt Simon Schumacher uit, woordvoerder van het bestuur van het Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V. (VSSE).

Aspergetekort in juni
"De meeste aspergevelden overleefden de zware regenval in april en mei zonder grote schade als ze niet onder water stonden. Tegen het einde van het seizoen is het nu grotendeels koel gebleven, zodat de aspergeplanten tot 24 juni normaal kunnen worden geoogst. De kou van vorige week heeft het oogstvolume beperkt gehouden, wat heeft bijgedragen aan de vraag naar asperges," legt aspergeteeltadviseur Ludger Aldenhoff uit.

"In Noordrijn-Westfalen werd het seizoen in twee delen opgesplitst. Aspergetelers hadden te maken met uitdagende weersomstandigheden, vooral in het zuidwesten. Eind mei waren sommige aspergevelden niet meer begaanbaar en stonden jonge planten onder water. "Er zwommen eenden en ganzen op de aspergeruggen. De situatie was erg moeilijk. De telers waren klaar met het oogsten van groene asperges omdat het tijd was. Ze hebben zo goed mogelijk witte asperges geoogst. Nu is de situatie bij de planten verbeterd. Het water is weggetrokken en de aspergeplanten zijn niet langer in gevaar," vat Ralf Große Dankbar, adviseur aspergeteelt in Noordrijn-Westfalen, samen.

Vraag en aanbod gaan meestal goed samen
Na Pasen was de vraag van consumenten enigszins terughoudend vanwege het koele weer, omdat ze nog niet klaar waren voor asperges. Dit veranderde echter vanaf eind april. Vooral in het weekend en op veel feestdagen in mei was er veel vraag naar asperges. In juni steeg de vraag terwijl de oogstvolumes daalden, waardoor het aanbod niet altijd aan de vraag kon voldoen.

Stabiele consumentenprijzen van eind april tot eind mei rond het niveau van het voorgaande jaar
In de periode van eind april tot eind mei bleven de gemiddelde consumentenprijzen voor witte asperges uit Duitsland op bijna hetzelfde niveau als in 2023, met individuele wekelijkse waarden die varieerden van 8,20 euro/kg tot 9,24 euro/kg in mei. "Door de krappere aanbodsituatie aan het einde van het seizoen zouden de prijzen in juni iets hoger kunnen liggen dan vorig jaar. Het niveau van 2022, toen de prijzen aan het einde van het seizoen aanzienlijk stegen, zal echter waarschijnlijk niet worden gehaald", verklaart Claudio Gläßer, asperge marktexpert bij Agrarmarkt Informations-Gesellschaft.

Voor meer informatie:
www.vsse.de
www.ami-informiert.de

Publicatiedatum: