Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-import van Egyptische sinaasappelen daalt voor tweede achtereenvolgende maand

Volgens een rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw (MAPA) is de stijgende trend, die in januari nog werd waargenomen met een j-o-j toename van 112,21% in de Europese sinaasappelimport, in april en mei helemaal omgebogen. De import daalde met respectievelijk 21,99% en 26,85% ten opzichte van april en mei vorig jaar.


Klik op de afbeelding om te vergroten. Bron: MAPA.

Over het gehele seizoen zorgt dit voor een daling van 4,72% in de sinaasappelimport, maar kijken we naar de eerste vijf maanden van 2024, dan heeft de EU nog steeds 5,66% meer sinaasappelen geïmporteerd dan in 2023 en ook het vijfjarig gemiddelde wordt ruimschoots overtroffen met 39%.

Vooral de import uit Egypte is fors afgenomen: -22% in april en -27% in mei in vergelijking met dezelfde maanden in 2023.


Klik op de afbeelding om te vergroten. Bron: MAPA.

Toch heeft Egypte over het gehele seizoen 5,52% meer sinaasappelen verzonden naar de EU dan in 2022-2023 en 55,10% meer dan gemiddeld in de voorbije vijf jaren. In 2024 was de import uit Egypte zelfs goed voor 94,7% van alle sinaasappelen van buiten de EU op de Europese markt.

"De oorzaak van deze daling moet worden gezocht in de overvloedige import gedurende de voorgaande maanden en in de daling van de consumptie. Maar de gevolgen zijn hoe dan ook duidelijk", stelt een citrusteler.

"Spaanse teeltbedrijven en coöperaties hebben het erg moeilijk om de Valencia's die ze nog hebben op de markt te brengen. Een paar dagen geleden bood ik Valencia's aan een koper aan en hij vertelde me dat voor elke kilo die ik hem kon verkopen, hij er nog twee in de opslag had die hij niet kwijt kon, omdat het sinds januari echt moeilijk is om het fruit aan de man te brengen."

"De afzet vlot niet door een gebrek aan consumptie", stelt hij. "Toch zijn er enkele producten die het iets beter doen. Op dit moment lever ik Valencia Late sinaasappelen met blad uit Portugal aan de Franse markt. Dat lukt, al zijn de hoeveelheden ook niet om over naar huis te schrijven. In Portugal plukken ze de sinaasappelen heel rijp en in Frankrijk waarderen ze een kakelvers product. Het blad biedt die garantie."

"Het is een product dat niet veel concurrentie heeft, want Marokko en Egypte leveren geen sinaasappelen met blad, en in Spanje vind je er ook niet veel. Het lijkt erop dat Portugal de Franse markt heeft veroverd met dit product. Op de Franse markt zijn er steeds meer Portugezen actief die fruit verkopen."

"Los daarvan is het noodzakelijk dat de consumptie weer aantrekt. En net zoals de kosten voor de telers fors zijn gestegen, is de aankoopprijs ook voor de consument toegenomen. Ik begrijp dat iedereen in de toeleveringsketen zijn graantje wil meepikken, maar nu zijn er veel consumenten die zich helaas geen fruit meer kunnen veroorloven."

Consulteer hier het volledige rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw (in het Spaans).

Publicatiedatum: