Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs sturen fruit naar Rusland"

De export van Zuid-Afrikaans citrus naar Rusland is de afgelopen twee seizoenen teruggekeerd naar normale volumes, nu consumenten op de markt hun gewoonten hebben veranderd en fruit van een hogere klasse eisen. "Rusland wordt traditioneel gezien als een markt die graag fruit van klasse II ontvangt. De afgelopen jaren is deze perceptie veranderd, het is nu erg moeilijk om daar fruit van klasse II te verhandelen," zegt Jan Carel Kritzinger, marketingmanager van het exportbedrijf Zest Fruit, dat Rusland als een van zijn belangrijkste exportmarkten heeft.

Hij zegt dat de perceptie van de Russische consument en de vraag naar fruit van betere kwaliteit volledig is veranderd. "De kosten die de consument nu betaalt zijn hoger, vanwege de toeleveringsketen die de prijzen opdrijft. De traditionele maten fruit blijven hetzelfde voor deze markt."

Ze zien een negatief effect van Russische banken die niet langer in dollars (USD) willen handelen. "In het verleden konden we via een makelaar in Europa gaan, maar dat is gestopt. We weten niet zeker waar we staan, dat zullen we de komende weken zien. De andere optie is betalingen in Chinese yuan, wat ook zijn uitdagingen heeft. Mensen zeggen ook dat Russische banken minder dollars moeten verhandelen, terwijl sommige nog steeds tegen dure tarieven kunnen handelen. Er zijn nog steeds twee banken die in dollars handelen," zegt Kritzinger.

Als we de Zuid-Afrikaanse exportcijfers naar Rusland tot week 23 vergelijken met dezelfde periode sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in 2022, blijkt dat de export naar Rusland op jaarbasis met 60% is gestegen. De export van Star Ruby grapefruit is hoger dan in 2022, maar 20% lager dan vorig jaar. Consumptie is de belangrijkste drijfveer achter deze verandering. De export van citroenen is gelijk aan die van het vorige seizoen en ligt dichter bij een traditioneel jaar. De export van sinaasappelen blijft achter, voornamelijk door de hoge lokale sapprijzen. De volumes van easy peelers zijn gelijk aan die van vorig jaar, wat meer is dan het voorgaande seizoen. Tot nu toe verloopt de export vanuit Rusland normaal.

Naast Rusland als hun belangrijkste markt, verschilt de spreiding van markten van bedrijf tot bedrijf. "Rusland blijft een belangrijke markt voor de Zuid-Afrikaanse telers," zegt Kritzinger.

Kritzinger merkt op dat er nu zelfs meer Zuid-Afrikaanse citrusleveranciers naar Rusland gaan. "In vergelijking met 2022 zijn er meer spelers vanuit Zuid-Afrika die aan Rusland leveren, vooral aan Russische retailers. De trend is om rechtstreeks aan de retailers te leveren, wat het innen van betalingen vergemakkelijkt. Retailers werken strikt op contractbasis, terwijl er in de groothandel meer op de vrije markt wordt gehandeld, wat gepaard gaat met een hoger risico."

Hij zegt dat het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen van 2024 erg onvoorspelbaar is. "De winterkou kwam te laat en had een grote invloed op de vertraagde kleuring van het fruit. De oogst is meer gespreid en nu hebben we ook nog regen gehad. Dit seizoen is erg onvoorspelbaar. Wat betreft het latere product, hopen we dat de huidige kleine maten die we zien niet het hele seizoen zullen aanhouden," besluit Kritzinger.

Voor meer informatie:
Jan Carel Kritzinger
Zest Fruit
Tel: 021 888 9100
[email protected]
www.zestfruit.co.za

Publicatiedatum: