Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GP Graders (Australië)

Met MultiView kan nagenoeg 100% van het kersenoppervlak worden geanalyseerd

Een paar jaar geleden had GP Graders een goed gesprek met een teler in Tasmanië over sorteertechnologie in de kersensector. De conclusie was heel eenvoudig: hoe ongelooflijk de technologie van optisch sorteren ook wordt, als je niet het volledige oppervlak van de kers kunt zien, kun je hem niet analyseren. En door de steel kun je nooit volledig garanderen dat barstjes onderaan de kers aan de camera's worden blootgesteld.

MultiView™ is nu een uitbreiding van het groente- en fruitsorteerplatform van GP Graders, gpVision™ genaamd. Door de installatie van twee extra sets camera's per baan, die aan de voor- en achterkant van de gebruikelijke 'top-down' camerabox zijn gemonteerd, kan nagenoeg 100% van het productoppervlak worden vastgelegd en geanalyseerd.

"We noemen ze 'eindcamera's'. Elke box bevat drie camera's die onder een specifieke hoek zijn geïnstalleerd. Er worden maar liefst 36 foto's gemaakt van elk stuk fruit. Zoals nooit tevoren kunnen we nu de hele kers analyseren, ook eventuele scheurtjes aan de onderkant van het fruit", aldus Stuart Payne, directeur bij GP Graders.

Waarom is MultiView de oplossing?
Terwijl de top-down camera's perfect aanvaardbare resultaten opleveren, begint het MultiView camerasysteem pas echt te schitteren bij sortering waarbij het fruit geen goede kwaliteit vertoont, bijvoorbeeld bij regenweer.

Doordat bijna elke millimeter van het fruitoppervlak geanalyseerd kan worden, kunnen de algoritmes in gpVision het probleemfruit identificeren en verwijderen. Het kunnen analyseren van de onderkant van de kersen is essentieel om verder handmatig sorteren te vermijden.

"In de onfortuinlijke situatie dat de pack-out onder de 60% uitkomt, is het goed om weten dat een nauwkeurig sorteersysteem voorkomt dat de arbeidskosten de pan uit rijzen. En dat alleen maar om het nog verkoopbare fruit te redden."

"Toen we de beslissing namen om onze eigen complete sorteeroplossing te ontwikkelen, van camera's en elektronica tot firmware en software, hadden we twee duidelijke doelen voor ogen: de beste en meest nauwkeurige apparaten op de markt maken, die bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn."

"Tot nu toe hebben we fantastische feedback gekregen over de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe interface. Gebruikers laten weten dat het systeem intuïtiever is en eenvoudig aan te passen. In feite kan iedereen met slechts een paar uur training topresultaten behalen met ons systeem."

"Als het op nauwkeurigheid aankomt, volstaat het gewoon even plaats te nemen voor de afvalbak om je te realiseren wat gpVision doet. Elk stuk fruit dat van de band naar de afvalbak rolt, is één stuk minder dat handmatig uitgesorteerd moet worden."

Wat de klanten van GP Grader zeggen
Een kersenteler merkt op dat met het enorme tekort aan arbeidskrachten en de uitdagende weersomstandigheden zijn seizoen "absoluut gered" is door gpVision. Hij zegt dat hij niet in staat zou zijn geweest om het volume geplukt fruit te verwerken dat was gehavend door regen en extreme hitte. De productiviteit van de nieuwe sorteerder en het vermeden handmatige sorteerwerk maakten het seizoen toch rendabel en de investering de moeite waard.

"Met de upgrade naar gpVision konden we fruit plukken dat we anders aan de bomen hadden laten hangen, omdat we erop konden vertrouwen dat de sorteermachine genoeg goed fruit kon redden om het de moeite waard te maken", aldus Spreyton Fresh.

"De camera's hebben hun verwachtingen waargemaakt. Tot nu toe hebben we geen enkele afwijzing gehad. De QA was maar liefst 90% en onze personeelskosten zijn gedaald, dus al met al was het de beste beslissing die we dit jaar hebben genomen", zeggen ze bij BiteRiot.

Voor meer informatie:
Stuart Payne
GP Graders
Tel: +61 3 9585 9444 (Australië)
[email protected]
www.gpgraders.com

Publicatiedatum: