Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goederenexport naar Afrika kwart minder waard

In 2023 is de uitvoerwaarde van uitgevoerde goederen naar Afrika met 24 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dit komt vooral door een afname in de uitvoerwaarde van aardolie(producten). De grootste dalers waren Nigeria, Angola en Senegal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2023 lag de uitvoerwaarde van minerale brandstoffen, zoals aardolieproducten, naar Afrika 51 procent lager dan een jaar eerder. Alleen Oceanië zag procentueel een grotere afname, maar die handel is van beperkte omvang. In 2023 ging voor 0,03 miljard euro aan minerale brandstoffen naar Oceanië, tegenover voor 5,3 miljard euro naar Afrika. De meeste minerale brandstoffen worden uitgevoerd naar Europese landen: in 2023 voor 114 miljard euro (84 procent).

Export naar Nigeria 3,8 miljard euro minder waard
In 2023 daalde de uitvoerwaarde van goederen naar Afrika met 5,4 miljard euro naar 17,1 miljard euro. Van de Afrikaanse exportbestemmingen is Nigeria de grootste daler. De uitvoerwaarde van goederen naar Nigeria daalde in 2023 met 3,8 miljard euro. Hierdoor is Zuid-Afrika nu de grootste Afrikaanse afnemer van goederen uit Nederland. Na Nigeria waren Angola en Senegal de Afrikaanse landen met de grootste daling in uitvoerwaarde.

Het Afrikaanse land met de grootste stijging in uitvoerwaarde vanuit Nederland was Algerije (+0,2 miljard euro). Omdat er relatief weinig aardolieproducten naar Algerije werden uitgevoerd, werd de uitvoerwaarde naar dit land niet beïnvloed door de dalende olieprijzen. De grootste stijgers naar Algerije waren melk en room (+41 miljoen euro), wegtrekkers voor opleggers (+24 miljoen euro) en geneesmiddelen (+17 miljoen euro).

Bron: CBS

Publicatiedatum: