Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eten is weten

"Er zijn te weinig A-merken in het AGF-schap te vinden", vindt Margriet Looije, Commercieel directeur bij Looye Kwekers, in de podcast Eten is weten. "Consumenten moeten meer keuze hebben in smaakvolle tomaten. Er zijn op dit moment te weinig tomatenmerken in het schap te vinden. Het lastige bij groente- en fruitteelt is dat het afhankelijk is van weersinvloeden. De kwaliteit en de smaak wisselt daardoor bij dit soort producten. Toch zijn er op dit moment heel veel promoties van tomaten te zien in de supermarkt. Daar word je helemaal gek van." Hidde Boersma, Joris Lohman en Karsten de Vreugd ondersteunen de podcast.

Tomatenproeven
"Elke week zitten er 20 tot 30 medewerkers tomaten te proeven. Die medewerkers geven dan een cijfer en alleen als de tomaten goed genoeg zijn worden ze als honingtomaten verkocht. Anders gaan ze onder een private label weg. We zijn bezig om dat met AI te gaan doen. Wij denken dat smaak iets heel complex is. Meetbare feiten zeggen niet alles. "Je moet de tomaat een beetje pesten. Zo passen we generativiteit toe: we laten de temperatuur in de kas schommelen waardoor de tomaten heel veel energie gaan stoppen in de vruchten. Daardoor worden de vruchten lekkerder."

Hybride
Een hybride is een mix van twee dingen. "Je hebt een vader en een moeder plant en als je die kruist weet je precies welke genen er in het kindje komen. Dat gebeurt met F1 zaden. Hybride rassen hebben vaak hogere opbrengsten. Telers willen gewoon goede zaden in kunnen kopen en willen de veredeling niet zelf doen. Meer consumptie kan geen kwaad. Meer groenten en fruit is juist gezond", zegt Margriet. "Maak aubergine alsjeblieft herkenbaar voor consumenten zodat de vrucht meer gegeten wordt. Tomaten en aardbeien zijn het lekkerst op kamertemperatuur. De smaak van tomaten die rood geoogst zijn gaat niet achteruit wanneer ze in de koelkast bewaard worden."

Menselijke poep
In de podcast wordt telkens een feitje besproken. Bijvoorbeeld: "Menselijke poep is te slecht voor op het land. Eigenlijk zouden we onze poep niet moeten doorspoelen maar moeten recyclen. In 1859, met de aanleg van de eerste riolering, werd ontlasting niet meer gebruikt als bemesting. Fosfaat is geen eindig product. Het is zo makkelijk om ontlasting te gebruiken als bemesting omdat er veel medicijnresten, zwarte metalen etc. in zitten. Planten hebben fosfaat nodig. Dat komt ergens random uit Noorwegen of Marokko waar een berg van dat spul ligt. We verergeren ons stikstofprobleem als we onze poep niet recyclen," concluderen de heren in de podcast.

Onnatuurlijk toevoeging
"Door onnatuurlijk toevoeging in eten krijgen we kanker. Dat leidt allemaal tot welvaartsziektes zoals kanker. De voedingsindustrie probeert ons ziek te maken. Omdat er meer mensen zijn is er sprake van meer kanker. Daarnaast is ons lichaam niet gemaakt om de hele dag te zitten. Verwerkte producten zijn over het algemeen niet goed voor je. De voornaamste oorzaken van kanker zijn vetzucht zoals veel chips eten en alcohol. Wij verwachten teveel van onszelf in dit leven." De nieuwe slogan is "Proeven is geloven. In de podcast stellen de heren een nieuwe slogan voor: "Alles met mate behalve tomaten."

Wat is gezond voedsel?
"We krijgen vaak ultra-processed eten aangeboden. Ontbijtgranen is een voorbeeld van slecht eten. Denk ook aan frisdrank: dat is ook niet goed voor je. Het is belangrijk om jezelf af te vragen: wat is gezond voedsel? Yoghurt, kaas en brood zijn voorbeelden van gezond eten. Chemische toevoegingen zijn vaak de bron van kanker. Iedereen moet eten wat hij wil. Het is op zich goed om een vuist te maken richting de voedingsmiddelenindustrie. Je krijgt geen kanker van eten. Maar wel van te veel vet, ongezond en te veel zout eten kun je kanker krijgen. Je kunt beter stoppen met drinken als je je zorgen maakt om kanker te krijgen. Er is niet heel veel meer kanker dan dertig jaar geleden."

Margriet: "Duurzamere voedselproductie dan tomatenteelt in de Nederlandse glastuinbouw ga je niet krijgen. De sector is niet persé onwillend tegenover verbeteringen. Laten we beseffen dat we de tomaten van de natuur krijgen."

Luister hier de wat langere podcast Eten is weten.

Publicatiedatum: