Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Importasperge verlaagt vraag naar Zwitsers product

Door het natte weer hebben sommige aspergeteeltbedrijven in Zwitserland hun oogst eerder moeten beƫindigen. "Bij ons is 15 juni meestal de deadline voor het einde van het seizoen. In onze regio zal dit jaar nauwelijks iemand na deze datum oogsten. Over het algemeen liggen de oogstvolumes dit jaar iets onder het niveau van vorig jaar. Het seizoen begon weliswaar iets eerder met de vroege asperges onder folie, maar perioden van lage temperaturen en wateroverlast hebben de groei van de asperges geremd, waardoor grotere volumes uit de open teelt pas later konden worden geoogst. Op sommige plaatsen moest zelfs vorstschade worden geaccepteerd, hoewel de kwaliteit gedurende het hele seizoen zeer goed was", vat Rudolf Grunder, algemeen directeur van Landi Seebachtal, een van de grote aanbieders op het gebied van Zwitserse asperges, samen.

De vraag was vanaf het begin overwegend hoog en stabiel, gaat Grunder verder. Dit geldt met name ook voor de laatste afzetweken van het seizoen. "Helaas waren er in de retail juist in de twee belangrijkste oogstweken acties met importproduct, wat de vraag naar Zwitserse asperges op een ongunstig moment drukte. Prijstechnisch hebben we in Zwitserland een goede situatie. Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de teelt en de handel, stelt al in de herfst de prijzen voor het volgende seizoen vast. Voor de hoofdoogst geldt een hogere prijs, om de telers te compenseren voor hun extra inspanningen. De prijswijziging wordt dan gedurende het seizoen, afhankelijk van de weersituatie, door de werkgroep vastgesteld. Deze richtprijzen worden door de branche overwegend nageleefd." Er is echter geen grensbescherming voor asperges in Zwitserland. Volgens Grunder is er daarom altijd een zekere prijsconcurrentie met importproduct waarneembaar.


Rudolf Grunder (links) met zijn samenwerkingspartner Christoph Sterk van Sterk Spargelpflanzen op de expoSE 2023.

Groene asperges winnen flink terrein
Ook in Zwitserland wint groene asperge aan belang. "Het teeltareaal bedraagt ongeveer 460 hectare, waarbij het aandeel groene asperges iets meer dan 60% is. Over het hele jaar gezien is het aandeel Zwitserse asperges in de handel slechts ongeveer 7%", becijfert Grunder. In jaren met ideale groeiomstandigheden kan de vraag met het binnenlandse teeltvolume worden gedekt. Vanwege het ontbreken van importbescherming is het groeipotentieel van de Zwitserse asperge echter beperkt. "Desondanks is de bereidheid en inzet van de binnenlandse retail om tijdens het seizoen lokale asperges aan te bieden, zeer groot. Ondanks de aanzienlijke prijsverschillen zijn Zwitserse asperges bij de consument zeer gewild." Naast de afzet via de Zwitserse retail worden de Zwitserse asperges ook aanvullend in de groothandel en in boerderijverkoop op de markt gebracht.

Landi Seebachtal ziet zichzelf in de eerste plaats als expertisecentrum en is in nauwe samenwerking met de Frankische plantenveredelaar Sterk ook sterk betrokken bij de afzet van aspergeplanten. Daarnaast werkt het centrum ook samen met de kantonnale gespecialiseerde bureaus om telers bij te scholen en te adviseren. "Een directe uitwisseling van ervaringen tussen de telers heeft een hoge prioriteit. Dit omvat ook onze jaarlijkse aanwezigheid op de expoSE in Karlsruhe. Bestaande telers en nieuwkomers worden door ons professioneel ondersteund. Ook de acquisitie hoort daarbij, vooral als er in het kader van de generatiewisseling veranderingen in de regio zijn. Dankzij ons marketingcentrum is de interesse in de aspergeteelt aan de kant van de telers bemoedigend groot", concludeert Grunder.

Voor meer informatie:
Rudolf Grunder
Landi Seebachtal AG
Amtacker 2
8476 Unterstammheim, Zwitserland
Tel: +41 52 748 00 43
[email protected]
www.landiseebachtal.ch

Publicatiedatum: