Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan José Buigues Ivars

"Areaal moscateldruiven in Alicante neemt af, maar vraag is erg goed"

De beroemde moscateldruif van Marina Alta, die rijpt onder de mediterrane zon en de zeebries, wordt volgens een traditionele methode en zonder irrigatie geteeld. Teler Juan José Buigues Ivars is vorig jaar door branchevereniging Asaja Alicante bekroond met de prijs voor Agrarisch Ondernemer 2023.

Ook de ouders en grootouders van Juan José waren druiventelers in de gemeente Teulada. "Ik herinner me dat mijn vader en grootvader de druiven oogstten en mijn moeder en grootmoeder ze schoonmaakten en verpakten. Daarna werden ze naar Barcelona verzonden."

"Na mijn diploma van de middelbare school te hebben behaald, legde ik me volledig toe op de druiventeelt. Ook nu nog, hoewel het een zeer moeilijke en trieste tijd is door de droogtesituatie, blijven we een uniek product oogsten. Er zijn nog enkele families die de moscateldruiven zonder irrigatie telen hier in Teulada. Hoe dat moet, is een goed bewaard geheim."

"Mijn familie heeft de druiven altijd vers afgezet, maar met deze moscateldruiven kunnen zeer goede wijnen en ook rozijnen worden gemaakt. Omdat de ranken niet worden geïrrigeerd, zijn de druiven veel zoeter en zijn de smaaknuances veel intenser. Onze moscateldruif is de beste reclame voor de gemeente. In de rest van Spanje is de Teulada druif behoorlijk bekend", vertelt Juan José.

"Ik heb klanten in Barcelona, Madrid, Pamplona, San Sebastián en Bilbao. De druiven worden op dezelfde dag van de oogst of uiterlijk de dag erna naar de klanten verzonden. Ze gaan niet de koelcel in. Een verser product kan de klant niet krijgen."

De moscateldruif uit Marina Alta wordt in heel Spanje gewaardeerd. Eind augustus/begin september begint de oogst.

"Hoewel er veel druivenrassen uit het buitenland komen, is de moscateldruif met zijn karakteristieke zoetheid onvervangbaar", merkt Juan José op. "En hoewel het areaal is afgenomen en er nog maar zes pakstations over zijn in de gemeente – vroeger waren er veel meer – is de vraag naar deze druif nog steeds erg goed."

"Naast het toerisme – in Alicante hebben we veel mooie stranden – moeten we ook zorgen voor onze natuur en de wijngaarden die het landschap van Teulada vormgeven. Want ook de traditionele tuinbouw in ere houden is zorg dragen voor het milieu."

Voor meer informatie:
Juanjo Buigues
[email protected]

Publicatiedatum: