Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse citrusoogst geraamd op 6,5 mln ton (+39%)

Naar verwachting zal Turkije in 2023/24 ongeveer 6,5 miljoen ton citrus oogsten, 39% meer dan het vorige seizoen. De stijging van de opbrengst heeft echter gelijktijdige marketing- en consumptieproblemen met zich meegebracht. Door de lage winstgevendheid stoppen veel teeltbedrijven met het telen van citrus. Volgens lokale contacten zijn nieuwe exportmarkten en exportsubsidies cruciaal voor telers en exporteurs van citrus om hun bedrijf in stand te houden. Turkse exporteurs geloven dat Zuid-Afrika en Argentinië door de klimaatverandering concurrenten zijn geworden voor hetzelfde verkoopseizoen. In de eerste 4 maanden van 2023/24 exporteerde Turkije 25 procent meer citrus in vergelijking met het vorige seizoen, vooral naar Rusland (148 miljoen dollar) en Irak (90 miljoen dollar).

Teelt
In 2023/24 zal de opbrengst van sinaasappelen naar verwachting met 31 procent stijgen tot 1,73 mln ton dankzij gunstige weersomstandigheden in het voorjaar van 2023. De variëteiten Washington en Yapha, die goed zijn voor 70 procent van de totale sinaasappelteelt in Turkije, zijn de belangrijkste drijvende kracht achter de algehele opbrengststijging. De opbrengst per boom is met 71 procent gestegen bij het Yapha-ras en met 38 procent bij het Washington-ras. De opbrengstverhoging zal vooral te zien zijn in de Egeïsche regio. In 2022/23 oogstte Turkije 1,32 mln ton sinaasappelen, wat 24,5 procent minder was dan in 2021/22 (1,75 mln ton).

De afzetprijzen zijn met 20 procent gedaald ten opzichte van het vorige seizoen en bedroegen 8-10 Turkse Lira (TL)/kg ($0,20-0,30), hoewel de retailprijzen hoog blijven op 20-25 TL/kg ($0,70-0,90).Consumptie
In 2023/24 zal de sinaasappelconsumptie naar verwachting stijgen tot 1,36 mln ton door de grotere oogst, maar de prijzen op de retailmarkt zijn nog steeds hoog door de stijgende transport- en marktkosten, zoals elektriciteit en verpakkingen. Het sinaasappelverbruik in verkoopseizoen 2022/23 bedroeg 1 mln ton, 23 procent minder dan in verkoopseizoen 2021/22 (1,3 mln ton). Volgens de laatste gegevens die TurkSTAT in 2022 publiceerde, bedroeg de sinaasappelconsumptie per hoofd van de bevolking 9,7 kg.

De gemiddelde retailprijs voor sinaasappelen is tot drie keer hoger dan de prijs af teler. Dit prijsverschil wordt toegeschreven aan handelaren en transport- en logistieke bedrijven die de prijzen opdrijven wanneer het product op weg is naar de schappen. Andere citrusproducten hebben om dezelfde reden ook te maken met grote prijsverschillen tussen het teeltbedrijf en de retailers.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: