Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hollen en stilstaan in vollegrondsgroenten bij Desmet Agro

"Het is midden juni en we lopen met een muts op het veld - ongezien"

Tholen - "Het is momenteel gewoon ontzettend lastig." Zo typeert Tom Desmet van Desmet Agro de situatie voor de vollegrondsgroenten. "Hollen en stilstaan. Als je even een momentje hebt dat je aan de slag kunt, ben je dag en nacht bezig, maar vervolgens krijg je weer verschillende buien op je dak en staat iedereen weer stil. Het is te hopen dat het snel droger en warmer wordt", aldus de teler uit het Vlaamse Meulebeke.

Tom, die onder meer bospeen, prei, kolen en akkerbouwgewassen als aardappelen en uien teelt, windt er dan ook geen doekjes om. "Alles is uitdagend. Afgelopen week hebben we wel wat kunnen doen, maar het is half juni en we zijn nog aardappelen aan het poten. Normaal is dat werk allang gedaan, maar overal zit vertraging in door de natte velden. Ook in de prei lopen we inmiddels wat achter. Daar hebben we vrijdag de tweede dag gehad dat we aan de slag konden. En dan hadden wij nog relatief geluk, want de buien zijn heel plaatselijk. Bij ons was afgelopen woensdag bijvoorbeeld 2 ml gevallen, maar aan de andere kant van het dorp kregen ze zo'n 30 over zich heen. Je kan alles nog zo goed plannen, maar in deze sector valt of staat erg veel met wat de natuur doet."

Hoge prijzen door beperkte volumes
Het planten loopt dus veel vertraging op, maar ook de oogstwerkzaamheden verlopen uiterst moeizaam door de kou en regen. "Sinds drie weken zijn we gestart met de bospeenoogst en inmiddels zijn we ook bezig met de kolen. Alleen door de kou is de groei er hierin ook nog niet echt. Daarnaast heeft het vochtige weer ook nog voor wat slakkenproblemen gezorgd bij de bospeen. Het maakt het lastig om aan je volumes te komen. Dat is zonde, want de vraag is er wel degelijk. Die is eigenlijk zeer goed, maar we kunnen gewoon niet iedereen bedienen. Het is schuiven met de producties om alle vaste klanten te beleveren."

"Het is midden juni en we lopen met een muts op het veld. Dat is toch ongezien", gaat Tom verder. "In de sluitkoolmarkt was iedereen bang dat er te veel ging zijn, maar die schrik is er nu wel uit. De volumes zijn beperkt, maar het zorgt er wel voor dat we met goede prijzen werken. Rode kool gaat voor € 2,50 per stuk en witte verkopen we voor € 1,75. Daar is niets mis mee, maar het is ook wel nodig dat die prijzen betaald worden, want het vereist ontzettend veel werk om goed product af te leveren. Alles zit onder de modder. Ach, er komt hier al jaren een zaadbegeleider die zegt: 'Als alles voor niets groeit, ga je het ook voor niets leveren'. Als het makkelijk zou zijn, zou de markt overstroomd worden, dus het harde werk voor mooi product betaalt zich uit. Nou, daar zit in deze jaren wel waarheid in", aldus een toch nog optimistische Tom.

"Ik hoop gewoon dat het snel wat droger en warmer wordt, maar dat het ook niet gelijk kurkdroog is, want dan loop je weer tegen andere problemen aan. Deze week geven ze nog regen op, maar vanaf volgende week zou het beter moeten worden. Eerst zien, dan geloven", gaat de teler verder. "Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de tijden van overproductie voorbij zijn. Met dit klimaat hoeven we daar niet meer bang voor te zijn. Het is gewoon heel lastig voor je bedrijfsvoering tegenwoordig. Klimaat is een uitdaging, personeel is een uitdaging, regelgeving is een uitdaging. Soms word je er moedeloos van. Bij een bedrijf in iedere andere sector floreer je als je de organisatie en planning op orde hebt, maar twee maanden regen en ik kan in de problemen komen. Ik kan enkel zeggen: 'Laten we hopen op mooi weer'."

Voor meer informatie:
Tom Desmet
Desmet Agro
Tel.: +32 470 68 87 74
[email protected]