Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Procecam

"Pas wanneer oude oogst op is, zal vraag naar Spaanse uien aantrekken"

Het aanbod is nog steeds veel groter dan de vraag op de uienmarkt. Sinds het begin van de oogst in Spanje zijn de prijzen voor het Spaanse product gekelderd. Momenteel bedraagt de gemiddelde telersprijs €0,10 per kilo, terwijl de teeltkosten niet onder €0,25 per kilo duiken.

Volgens Procecam, de vereniging van uientelers van Castilla-La Mancha, moeten er nog voorraden van Europees product van vorig seizoen op de markt worden gebracht. De volumes zijn hoger dan verwacht.

Samen met de gebruikelijke import uit het zuidelijk halfrond overlappen deze voorraden met de nieuwe Spaanse vroege uien, waarvan het areaal met ongeveer 25% is toegenomen, voornamelijk voor de vrije markt. Dit is precies het segment dat het meest te lijden heeft onder de prijsdaling.

Omdat de vraag het aanbod niet kan absorberen, zien veel Spaanse telers zich gedwongen om de gewassen te vernietigen. "Pas wanneer de overschotten van vorig jaar opgeruimd zijn en de vraag van de verwerkende industrie aantrekt, zal de markt zich stabiliseren", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam.

Publicatiedatum: