Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrij hoge beginprijzen voor Europese knoflook

Momenteel wordt knoflook geoogst in Spanje, Frankrijk en Italiƫ. Er is evenwel melding van problemen van klimatologische aard in de Noord-Italiaanse provincies Rovigo en Piacenza, maar ook in Noord-Frankrijk en de Spaanse regio Castilla-La Mancha.

"Het gaat niet in de eerste plaats om de kwaliteit, maar eerder om vertragingen in het drogen van het product. Toch zal ook de kwaliteit iets lager zijn en er zal zorgvuldig gesorteerd moeten worden om de klasse I knoflook van de rest te scheiden", vertelt Antonio Tuccillo, directeur van het Italiaanse Agrimpex Farming dat begin mei van start is gegaan met de afzet van verse knoflook en nu verdergaat met het halfdroge product.


Spaanse knoflook

"De beginprijzen zijn vrij hoog, maar het is moeilijk te voorspellen of ze zullen worden gehandhaafd", zegt Tuccillo. "Aangezien de voorraden in de bewaring beperkt zijn in heel Europa, behaalt Spanje, Europa's grootste leverancier, al twee tot drie maanden hoge prijzen. Italiƫ volgt op de voet en verwacht een kwaliteitsproduct dat het tegen 20-30% hogere prijzen zal kunnen afzetten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zijn heel acceptabele prijzen voor de sector."

Wat de directe concurrenten betreft, noemt de teler en handelaar ook China, Egypte en Turkije. "De Chinese oogst haalt een hoog kwaliteitsniveau, maar de maatsortering valt tegen. De prijzen zijn binnen de perken, maar uiteindelijk zijn ze niet laag door de stijging van de zeevrachttarieven. De levering loopt ook vertraging op omdat de schepen via Kaap de Goede Hoop moeten."


Italiaanse knoflook

"De kwaliteit van de Egyptische knoflook is aanvaardbaar, maar de volumes zijn lager dan vorig jaar. Anderzijds is de export naar het Midden-Oosten en de Aziatische markt moeilijk, gezien de crisis in het Suezkanaal. Het zorgt ervoor dat er meer hoeveelheden naar Europa worden verzonden", vervolgt Tuccillo.

Er is ook goede kwaliteit in Turkije, maar de beschikbare hoeveelheden zijn kleiner door de afname van het areaal. "De prijzen voor de Turkse knoflook zijn redelijk hoog, maar iets lager dan die voor het Spaanse, Italiaanse of Franse product."


Spaanse knoflook

"In alle genoemde landen is het nu wachten tot de knoflook van de velden kan worden gehaald. Zodra het product in de magazijnen aankomt, zal men een beter zicht krijgen op de beschikbare hoeveelheden en de kwaliteit. Op basis daarvan zullen de prijzen bepaald worden, maar die zullen in mijn ogen in geen geval laag zijn", besluit de ondernemer.

Voor meer informatie: agrimpexfarming.it

Publicatiedatum: