Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische telers laten sinaasappelen aan de boom hangen

Het Egyptische sinaasappelseizoen is ten einde, behalve voor telers die de oogst hebben uitgesteld en het fruit aan de bomen hebben laten hangen, een riskante praktijk volgens Amgad Nessem, exportmanager bij El Teriak Farms.

De exporteur legt uit: "Vanwege een overaanbod in Europa, als gevolg van de crisis in de Rode Zee, gaven sommige telers er de voorkeur aan om de oogst uit te stellen en de sinaasappels aan de bomen te laten hangen. Dus werd het seizoen verlengd. Het is een beetje een avontuur op een moment dat de Europese vraag naar sinaasappels afneemt. Er zijn ook vragen over de kwaliteit van het fruit, door de komst van de fruitvlieg."

Amgad vervolgt: "De Egyptische zomer brengt hoge temperaturen met zich mee, tot wel 46 graden, maar ook fruitvliegen die een intensieve behandeling vereisen."

Het is een zwaar seizoen geweest voor Egyptische Navel- en Valencia-sinaasappelen, "een seizoen om snel te vergeten", aldus Amgad. "We begonnen het seizoen met een grote oogst en door de crisis in de Rode Zee werden we afgesneden van de Aziatische en Oost-Afrikaanse markten. Daardoor was er te veel aanbod in Europa en waren de prijzen erg laag."

"Tijdens het seizoen waren er periodes waarin de vraag sterk toenam. Maar onze klanten vroegen ons vaak om de leveringen te vertragen, omdat de prijzen te laag waren. Pas eind april, toen de meeste exporteurs hun voorraden hadden uitgeput, verbeterden de prijzen een beetje," voegt Amgad toe.

"Gelukkig is de concurrentie geen verzwarende factor geweest voor Egyptische sinaasappelexporteurs," zegt de exporteur. "Spanje werd getroffen door slecht weer, waardoor de oogst daar met een derde daalde. Turkse sinaasappelen waren niet aantrekkelijk vanwege slecht beheerde gewasbeschermingsmiddelen. En tot slot is Zuid-Afrika nog niet begonnen met zijn seizoen. Er waren dus geen andere sinaasappels op de markt."

Het seizoen van de Navelsinaasappel heeft het beter gedaan dan dat van de Valencia-sinaasappel, zegt de exporteur. "Ondanks een hapering bij de officiƫle lancering van het seizoen, die uiteindelijk op 15 december plaatsvond, verliep het Navel-seizoen beter dan die van de Valencia's, die iets later begon. De timing is cruciaal, omdat er een zeer korte periode is tussen de twee variƫteiten."

"We hadden het dit seizoen beter kunnen doen als er meer overeenstemming was geweest tussen exporteurs over volumes en prijzen. Dit vereist meer samenwerking en de vaststelling van een referentieprijs, vooral met de toename van de volumes. Anders wordt het volgend seizoen waarschijnlijk net zo moeilijk," besluit Nessem.

Voor meer informatie:
Amgad Nessem
Elteriak Farms
Tel: +201 207 976 920
[email protected]
www.elteriakfarms.com

Publicatiedatum: