Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Litouwse cantharellen winnen vooral in Duitsland aan populariteit"

Er zijn meer paddenstoelen dan mensen te vinden in het kleine Litouwse stadje Varėna. Litouwse cantharellen winnen aan populariteit in Europa en vooral in Duitsland. "We zijn blij dat onze Litouwse paddenstoelen goed aanslaan in Europa en de best verkopende zijn," zegt Marius Juškevičius, CEO van JSC M&KO, exporteur van paddenstoelen uit het Baltische land. "We grappen wel eens dat Varėna de paddenstoelenhoofdstad in Europa is."

Te oordelen naar het aantal contracten dat wordt getekend met Europese importeurs, zegt hij dat er steeds meer vraag is naar hun Litouwse paddenstoelen. "Op dit moment hebben we 10 contracten getekend met Duitsland voor 500 ton Litouwse cantharellen. Het weer was gunstig, er was regen, we zijn heel vroeg met het seizoen begonnen, zo was het vorig jaar juni ook. Voor onze lokale Litouwse restaurants hebben we tot juni paddenstoelen uit Duitsland vervoerd. We verkopen vooral paddenstoelen aan hen in Litouwen, andere paddenstoelen gaan naar de markten van grote steden."

Juškevičius zegt dat ze in juni 2003 zijn begonnen met het kopen van cantharellen. "In de stad Varėna zijn er acht paddenstoelenteeltbedrijven. Er wonen slechts 18.000 mensen in het district Varėna, maar we hebben een lange traditie in het plukken van paddenstoelen. Het is de ecologisch schoonste regio in Litouwen met het Dzūkija National /PAN Park, dat een van de 13 PAN parken in Europa is." Hij zegt dat dit de regio bijzonder maakt voor de paddenstoelenteelt.

"We begonnen de eerste cantharellen in te kopen bij inkooppunten voor 10 euro per kilogram. We waren de eersten die op de Litouwse markt verkochten, omdat de hoeveelheden erg klein waren, tussen de 100 en 300 kilogram. Momenteel kopen we dagelijks 500 kilogram tot 1 ton paddenstoelen. We sorteren nu voor de Duitse markt. Onze Litouwse paddenstoelen zullen binnenkort op de Großmarkt in Berlijn verschijnen. We hebben veel contracten getekend, maar momenteel zijn er niet veel paddenstoelen beschikbaar. We verkopen ze nu voor 12-13 euro, afhankelijk van de sorteermethode, verpakking en transportkosten. Onze populairste verpakkingen zijn houten manden en dozen van 1 kg en 3 kg. We kopen de verpakking in Oekraïne, wat het transport iets goedkoper maakt."

Juškevičius merkt op dat de vraag van Europese consumenten naar paddenstoelen is veranderd. "We hebben gemerkt dat klanten kleinere hoeveelheden willen, dat ze versere paddenstoelen willen en dat we vaker willen leveren. Onze prioriteit ligt bij onze trouwe partners met wie we al meer dan 10 jaar samenwerken. Ongeveer 50% van onze paddenstoelen wordt geëxporteerd naar Duitsland en vervolgens naar Italië, Frankrijk, Spanje, Zweden, Finland, Polen en andere landen."

De grootste zorg voor Juškevičius is dat het goede weer aanhoudt, zodat ze genoeg paddenstoelen hebben om naar hun klanten te sturen. "Laten we hopen dat het weer goed blijft en dat er genoeg paddenstoelen zijn om aan de behoeften van onze klanten te voldoen. Het seizoen zal volop van start gaan, aangezien we drie ton per dag inkopen, er zijn op dit moment niet zoveel paddenstoelen, dus ze zijn nog steeds duur. Momenteel zijn de paddenstoelen klein, tot 3 cm, we verkopen ze ongesorteerd. In de zomer sorteren we de paddenstoelen tussen 3 cm en 3 cm," besluit Juškevičius.

Voor meer informatie:
Marius Juškevičius
JSC M&KO
[email protected]

Publicatiedatum: