Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verkoop dieselbusjes flink in de lift

Ondernemers schaffen nog snel een dieselbusje aan voordat volgend jaar de vrijstelling op de aanschafbelasting (bpm) vervalt. Dit jaar zijn er al 40.000 nieuwe busjes die rijden op diesel geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van de RAI Vereniging. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus de brancheorganisatie voor auto-importeurs en -fabrikanten, zo meldt TLN.

Volgens het bericht van de NOS is 91 procent van de busjes in Nederland er eentje die op diesel rijdt. Volledig elektrische busjes nemen 3 procent van het totaal in. De cijfers komen op het moment dat tal van gemeenten voorbereidingen treffen om een zero-emissiezones in te voeren. In die zones mogen voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden niet meer zomaar komen, want de gemeenten willen hun binnensteden schoner en stiller maken. De meeste steden voeren een zone in per 1 januari volgend jaar.

Ontheffing
Dat ondernemers toch een dieselbusje kopen heeft te maken met de vrijstelling, want nieuwe dieselbusjes en -trucks die vóór 2025 zijn aangeschaft, mogen nog tot 2028 rondrijden. Daarnaast wil de nieuwe coalitie de invoering van de zones uitstellen, maar aangezien het een bevoegdheid is van de gemeenten roept dit verwarring op. Inmiddels hebben 15 gemeenten laten weten gewoon door te gaan met de invoering en overwegen 14 het instellen van een zero-emissiezone.

Uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers het wagenpark wel willen verduurzamen, maar dat ze opzien tegen de uitdaging, gebrekkige laadinfrastructuur en de kosten die erbij komen kijken.

Bron: TLN

Publicatiedatum: