Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van den Hombergh, Frankort&Koning:

"Met temperaturen van 15 tot 18 graden krijgen we de meloenenconsumptie niet op gang"

Tholen - De meloenenverkoop kun je traditiegetrouw afmeten aan de thermometer en dat valt daarom dit jaar nog niet mee. "Het weer bepaalt de afzet en de prijzen en met dit koude, natte, winderige voorjaar hebben we te maken met een zwaar tegenvallende meloenenafzet. Bij temperaturen van 15 tot 18 graden krijg je nu eenmaal de meloenenconsumptie niet op gang", vertelt Leon van den Hombergh van Frankort&Koning.

"We hebben het overzeese seizoen een paar weken terug beëindigd. Spanje begon met relatief kleine volumes vanuit Almería, die konden nog net door de markt worden geabsorbeerd, maar vervolgens kwamen de volumes vanuit Italië, Turkije, Griekenland en Murcia op de markt en daarvoor hebben we toch echt een hogere consumptie nodig", aldus de importeur.

"En dan zijn er door de Europese retail nog behoorlijk wat acties gepland, maar zij zullen door de tegenvallende verkoop ook voorzichtig zijn om de volgende acties in te plannen. Tegelijkertijd is er geen ander fruit dat er wel bovenuit steekt. We zitten tenslotte al halverwege juni en er is geen fruit dat boven verwachting goed wordt geconsumeerd. Voor volgende week wordt een kleine weersverbetering verwacht, maar dit zal bij lange na nog niet voldoende zijn om een stabiele verkoop op gang te krijgen", verwacht Leon.

"Vooralsnog zien we daarom teleurstellende prijzen, zowel af-veld als in de verkoopprijs. Iedereen maakt toch een bepaalde prognose en als die niet waargemaakt worden, komen de voorraden toch de markt op met alle kwaliteitsgevolgen van dien. Momenteel worden de Galia- en Cantaloupe-meloenen voor 5 euro per doos verkocht en gaan de watermeloenen voor een kiloprijs van 70 cent de deur uit. Al met al prijzen die door de hele keten niet tevredenstellend kunnen zijn. Het enige wat nu nog voor een opleving zou kunnen zorgen is dat door het slechte weer in Spanje, met onder meer plaatselijke hagel in Murcia, velden niet geoogst worden, waardoor er minder volumes geoogst en verladen worden."

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning B.V.
+31 (0)77 3897 202
+31 (0)6 5123 8770
[email protected]
www.frankort.nl