Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktrapport week 23/24

"Abrikozen werden vaak afgeprijsd"

Spaanse abrikozen domineerden met afstand de Duitse markt. Franse en Italiaanse partijen volgden op grote afstand. Matador-abrikozen uit Turkije waren op veel, maar niet alle markten verkrijgbaar. Turkse suikerabrikozen, Sekerpare, zijn tot nu toe alleen in München aangekomen. Griekse producten maakten het plaatje compleet in Frankfurt. De Hongaarse importproducten, gesorteerd en verpakt in Oostenrijk, waren overtuigend qua smaak in München. Volgens de BLE lieten de dominante Spaanse producten echter soms te wensen over wat betreft hun smaakeigenschappen. De Franse producten hadden ook af en toe te weinig smaak. Over het algemeen is de beschikbaarheid aanzienlijk toegenomen. De vraag kon hier niet altijd gelijke tred mee houden, hoewel deze geenszins onvriendelijk was. Er werden vaak kortingen genoteerd en vooral bij de kleinere maten konden kortingen niet altijd worden vermeden.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Appelen
Het alternatieve Europese assortiment bleef krimpen, terwijl zendingen van overzee bleven groeien: Nieuw-Zeelandse, Chileense en Zuid-Afrikaanse aanbiedingen vormen nu een groot deel van het aanbod.

Peren
De zaken verliepen rustig: vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. Handelaren hoefden hun vraag dan ook maar heel zelden aan te passen.

Druiven
Italiaanse leveringen in de vorm van Black Magic en Victoria wonnen aan belang. Ook de Egyptische leveringen namen toe, waarbij vooral Flame Seedless en Prime Seedless werden gebruikt.

Aardbeien
Binnenlands fruit domineerde duidelijk. De beschikbaarheid was over het algemeen toegenomen. De interesse kon niet altijd gelijke tred houden, waardoor de prijzen vaak een neerwaartse trend vertoonden.

Kersen
Spaanse zendingen domineerden, gevolgd door Turkse zendingen in termen van belang. Griekenland en Duitsland namen deel met bijna gelijke hoeveelheden. Italiaanse partijen vulden de marketing aan, die onlangs werd aangevuld met Franse en Belgische aanbiedingen.

Perziken/nectarines
De aanvoer nam over het algemeen toe. De belangstelling was niet bijzonder groot door de lage temperaturen. Handelaren moesten daarom vaak hun eerdere vraag verlagen.

Citroenen
Spaanse Verna domineerde en werd nauwelijks beïnvloed door de toegenomen aanvoer van Zuid-Afrikaanse Eureka. De prijzen bleven meestal constant.

Bananen
In de meeste gevallen waren vraag en aanbod voldoende in evenwicht zodat handelaren hun eerdere afroepen niet hoefden te wijzigen.

Bloemkool
Binnenlandse leveringen domineerden, gevolgd door Belgische en Poolse aanbiedingen. Afzonderlijk kwamen ook Turkse producten binnen.

Sla
Binnenlandse partijen prevaleerden boven Belgische sla. Op sommige plaatsen waren nog enkele Nederlandse producten beschikbaar. In het geval van ijsbergsla waren Spaanse aanbiedingen niet langer op de markt.

Komkommers
Het assortiment komkommers bestond uit binnenlands, Nederlands en Belgisch aanbod. Aan de vraag werd zonder problemen voldaan. Prijswijzigingen bleven een uitzondering.

Tomaten
Belgische en Nederlandse zendingen vormden de basis van het aanbod. Het aanbod breidde zich uit en de kwaliteit van het aanbod was over het algemeen overtuigend. Aan de gunstige vraag werd zonder problemen voldaan.

Paprika's
Het aanbod was voldoende afgestemd, maar toch stegen de prijzen vaak aan het begin van de week.

Asperges
Het einde van het aspergeseizoen is al in zicht: de binnenlandse leveringen waren beperkt. Witte, paarse en groene asperges waren niet meer zo overvloedig als in de voorgaande week.

Bron: BLE

Publicatiedatum: