Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste week Hongaarse kersenoogst gaat in

De Hongaarse kersenoogst loopt minstens tien dagen voorop als gevolg van warm lenteweer. De vraag is goed en de prijzen zijn redelijk op de Europese markt. "Het seizoen loopt voorspoedig. We zijn begonnen met de oogst van de late rassen. We hebben nog ongeveer zeven tot tien dagen te gaan", zegt Peter Kelemen van de coöperatie Medifruct.


Carmen, een Hongaars kersenras

"De bestellingen uit onze bestemmingsmarkten Hongarije, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Slowakije lagen tot nu toe op een tevredenstellend niveau. Ook de prijzen waren redelijk."

De afgelopen jaren waren uitdagend voor de Hongaarse kersensector, vooral door vorstschade in belangrijke teeltgebieden. Dit jaar was er minder nachtvorst en dus minder schade. Er wordt dan ook een grotere oogst binnengehaald.

Kelemen zegt dat de Hongaarse kersenoogst dit jaar op ongeveer 12.000 ton wordt geraamd. "Er was minder vorstschade, maar de voorbije vier dagen heeft het wel veel geregend. Sommige telers hebben tot 100 mm moeten slikken. Dat is gewoon te veel, zelfs voor wie netten over de bomen heeft gespannen."


Carmen, een Hongaars kersenras

Kelemen probeert graag kersenrassen van andere oorsprongen uit. Hij beschrijft de in Hongarije ontwikkelde variëteit Carmen als de trots en het zorgenkind van de sector. "Het is waarschijnlijk het meest bekende ras dat in Hongarije is veredeld door de heren Brozik en Apostol. De kersen zijn groot, de schil is delicaat en structuur is zacht. Het is nog steeds een moneymaker, maar alleen voor binnenlandse afzet of export vlakbij. De kersen moeten zeer voorzichtig worden geplukt. Dat is echt belangrijk."

Hij adviseert telers in Europa en de rest van de wereld om alle aspecten van kersenrassen te evalueren. "Om hoge prestaties te bereiken in een boomgaard in een Oost- en Midden-Europees klimaat, maar waarschijnlijk over de hele wereld, moet er aandacht worden besteed aan alle details: perceelkeuze, trainingssysteem, plantdichtheid, gezondheid van het plantmateriaal, groeikracht van de bomen, waterkwaliteit, snoeien, voeding. Dit alles om een sterke boom te creëren met een goede balans. Als er een puzzelstukje ontbreekt, zullen de bomen in de boomgaard heterogeen presteren, wat het oogstpotentieel beperkt. En dan beoordeel je een variëteit misschien niet op basis van volledige informatie."

De Hongaarse kersenoogst eindigt over ongeveer tien dagen, aldus Kelemen. "We oogsten nu de rassen Kordia en Regina."

Voor meer informatie:
Peter Kelemen
Medifruct
Tel: +36 (0)6 30 336 4775 (Hongarije)
[email protected]
www.medifruct.hu

Publicatiedatum: