Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 23

"Coöperatie biedt financiele uitweg voor Peruaanse bananentelers"

In 2013 was Apbosmam, aangetrokken door de belastingvoordelen, de eerste Peruaanse bananenorganisatie die de status van coöperatie aannam. Vandaag levert deze telersvereniging uit Sullana biologisch en Fairtrade gecertificeerde bananen aan vier importeurs in Duitsland, Italië, Frankrijk en Nederland.


Bananentelers krijgen onderwijs

"We zijn in 2006 ontstaan als een vereniging van 30 kleinschalige bananentelers die samen 30 hectare bezaten", zegt Miguel Borrero, voormalig manager van Apbosmam. "Als kleine organisatie waren we afhankelijk van een derde bedrijf dat onze bananen opkocht. Wij leverden uitsluitend de bananen, de koper verpakte ze en exporteerde ze. Maar dit productiemodel was helemaal niet voordelig voor ons, omdat het bedrijf waaraan we de bananen verkochten, de prijzen naar eigen goeddunken vaststelde."


Weer een groep geslaagde leden

Certificeringen openen de deur naar nieuwe markten
"Dus begonnen we te kijken hoe we ons beter konden organiseren. We werden ook sterker door nieuwe telers in onze vereniging te verwelkomen. Maar bovenal hadden we een eigen pakstation en certificeringen nodig, waaronder GlobalGAP, Fairtrade, USDA Organic en EU Organic. Die staan nu allemaal op naam van onze coöperatie."



Een van de doelen waarvoor de vereniging werd opgericht, was volgens Miguel om de levenskwaliteit van de families van de telers te verbeteren. "Zodra we de certificeringen hadden behaald en konden genieten van de Fairtrade-premies begonnen we ook steeds meer aandacht te besteden aan kansen voor de jeugd en de vrouwen en vooruitgang in de gezondheidszorg. We zorgen voor verbeteringen in de medische centra in de dorpen en voorzien in schoolmeubilair en computerapparatuur in de leslokalen."


Kammen bananen worden van de tros gesneden en in het desinfecterende water gelegd

Een voorbeeld voor andere organisaties
Sinds 2013, het jaar waarin de coöperatie werd opgericht, hebben de andere bananenorganisaties in de streek het voorbeeld van Apbosmam gevolgd en zich ook omgevormd tot coöperatie. "In die jaren liet de belastingdienst de telers lasten betalen op elke elk verkocht karton, bovenop de belastingen die van de vereniging werden geïnd. Het coöperatieve model bood een uitweg op die fiscale druk, omdat telers, die deel uitmaakten van een coöperatie, waren vrijgesteld van deze extra heffing."


Op de iedere plaat ligt precies de hoeveelheid bananen die in een karton passen

Onlangs is Apbosmam ook gesprekken begonnen met enkele klanten in Zuid-Korea en de VS. "Helaas is er nu een tekort aan fruit, dus we hebben deze gesprekken even stopgezet. Ons aanbod is momenteel niet toereikend. We moeten eerst zorgen dat we genoeg bananen zenden naar onze Europese klanten", zegt Miguel Borrero.


Pallets bananen staan gereed voor verzending

Bemestingsplan
Om de productie op te schalen wil de coöperatie nieuwe leden aantrekken, het areaal uitbreiden, maar ook de productiviteit zelf verhogen door middel van een bemestingsplan. "We hebben gemerkt dat de bodem een tekort aan voedingsstoffen heeft, naast het feit dat er ook niet voldoende water is. Het water is afkomstig van een stuwmeer en we ontvangen om de 20 à 30 dagen een bepaalde hoeveelheid. Maar bananenplanten moeten eigenlijk om de twee weken geïrrigeerd worden. Dat we slechts om de drie of vier weken van water worden voorzien heeft te maken met het feit dat in onze streek rijst het belangrijkste gewas is. De rijstvelden worden immers maar om de maand onder water gezet. Deze teelt biedt ook werk aan 100.000 mensen in de regio, terwijl de bananensector slechts 10.000 gezinnen in hun levensonderhoud voorziet. Het is dus eigenlijk een structureel probleem", besluit Miguel Borrero.


Het kantoor en gebouw waar de telers hun onderwijs krijgen

Voor meer informatie:
Apbosmam
Calle Sánchez Cerro s/n
Cas. Mallaritos
Marcavelica - Sullana (Piura) - Peru
Tel.: +51 932124928
[email protected]
www.apbosmam.com

Publicatiedatum: