Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Internationale Aardappeldag in Frankrijk op ministerie gevierd

Het derde meest geconsumeerde voedingsmiddel ter wereld vierde op 30 mei 2024 de eerste editie van zijn internationale dag, een initiatief van de Verenigde Naties. In Frankrijk kwam de sector bijeen op het ministerie van Landbouw. Tegelijkertijd organiseerde het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT) in het hele land communicatiecampagnes. Sarah Taleb, hoofd PR en evenementen bij het CNIPT, blikt terug op deze eerste Internationale Aardappeldag.


Frankrijk is de op één na grootste producent van aardappelen in Europa. Het land oogstte in 2023 ruim 6,8 miljoen ton (inclusief 65.000 ton biologische aardappelen en 130.000 ton primeuraardappelen). Er werden ongeveer 350 rassen geteeld. De regio Hauts-de-France is goed voor twee derde van de Franse productie. Frankrijk is bovendien de grootste exporteur ter wereld. Het zet jaarlijks meer dan 3 miljoen ton aardappelen in het buitenland af.

250 aanwezigen
Om deze eerste internationale dag in te luiden, organiseerde het CNIPT op 30 mei een feestelijke cocktaillunch op het ministerie van Landbouw. Minister Marc Fesneau en gedelegeerd minister Agnès Panier-Runacher benadrukten het belang van dit gewas voor de Europese voedselsoevereiniteit.


Joanny Dussurgey, de nieuwe voorzitter van het CNIPT

Niet minder dan 250 mensen waren aanwezig: spelers uit de sector (telers, handelaren, verwerkers, verpakkers en retailinkopers) en vertegenwoordigers van de ambassades van onder meer Spanje, Italië, België, Egypte, Mali, Senegal en Jordanië. Een internationale vertegenwoordiging voor een gewas met internationale allure. "Wij zijn ervan overtuigd dat er een synergie nodig is tussen alle landen om de voordelen van de aardappel te promoten."

Evenementen in heel Frankrijk
Op initiatief van het CNIPT werd een complete communicatiekit (logo's, verpakkingsstickers en posters) ter beschikking gesteld van professionals voor communicatie in de verkooppunten. Sommige teeltbedrijven openden hun deuren voor het publiek. Wat de pers betreft, trok het CNIPT alle registers open: nationale pers en tv-aandacht (M6, TF1 en RTL). Maar het CNIPT richtte een deel van zijn communicatie ook op de jongere generatie, de consumenten van morgen, door ruimte te kopen in het tijdschrift J'aime Lire, dat zich op 7 tot 10-jarigen richt, om de voedingswaarde van aardappelen uit te leggen."Dit eerste jaar was een proef die vooral zal dienen als springplank voor toekomstige edities. We hebben een paar dingen uitgeprobeerd die we volgend jaar zullen gebruiken", legt Sarah Taleb uit.

Waarom een dag gewijd aan de aardappel?
Hoog in de Andes was de aardappel een steunpilaar van de oude Inca-beschaving in Peru. De aardappel werd in de 16e eeuw in Europa geïntroduceerd en speelde een cruciale rol in de groei van de steden en de industriële revolutie. De aardappel wordt vandaag de dag in 159 landen geteeld, heeft veel voedingsvoordelen en kan in verschillende omgevingen groeien. "Volgens de FAO zijn aardappelen gemakkelijk te telen, worden er in de teelt weinig hulpmiddelen verbruikt en biedt het product aanzienlijke voedingsvoordelen. China overweegt zelfs om rijst te vervangen door de aardappel, want die verbruikt minder water en de opbrengst is hoger", zegt Sarah Taleb. Deze combinatie tussen voedingsvoordelen en een gematigd verbruik van hulpbronnen heeft de VN ertoe aangezet, op verzoek van de FAO en het internationale aardappelcomité CIP, een Internationale Aardappeldag uit te roepen.

Neem voor meer informatie:
CNIPT
Tel: +33 (0)1 44 69 42 17 (Frankrijk)
[email protected]

Publicatiedatum: