Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chiquita moet schadevergoeding betalen aan acht slachtoffers paramilitaire groepering

Een rechter in Florida, Verenigde Staten, heeft Chiquita Brands veroordeeld tot het vergoeden van acht slachtoffers van een paramilitaire groepering in Colombia. De multinational had in 2007 toegegeven dat het van 1997 tot 2004 het Colombiaanse AUC had gefinancierd. Chiquita moet nu tussen de $2 en $2,7 miljoen per slachtoffer betalen.

Volgens Earth Rights International, dat de eisers vertegenwoordigt, heeft de rechter acht van de negen slachtoffers in het gelijk gesteld. De rechtszaak, die in 2007 begon, was gebaseerd op aanklachten van slachtoffers en leidde datzelfde jaar al tot de bekentenis van Chiquita.

Tijdens het zes weken durende proces werden getuigenissen gehoord van voormalige AUC-leiders en andere getuigen, waaronder een voormalige CIA-officier. "Dit is de eerste keer in de Verenigde Staten dat een jury een groot Amerikaans bedrijf verantwoordelijk houdt voor zijn medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen in een ander land", aldus Earth Rights International, dat ook opmerkt dat de vertegenwoordigers van Chiquita feiten hebben toegegeven die de verdediging van het bedrijf in twijfel trekken, vooral met betrekking tot het belang van de betalingen aan de AUC.

Chiquita Brands, in 1899 in de Verenigde Staten opgericht als United Fruit Company, is een belangrijke bananendistributeur in de Verenigde Staten. Tijdens de hele procedure voerde het bedrijf aan dat de betalingen aan de AUC het gevolg waren van afpersing en noodzakelijk waren om het leven van de arbeiders in Colombia te beschermen. De aanklagers voerden echter aan dat Chiquita ervoor koos om haar activiteiten voort te zetten in regio's die gecontroleerd werden door paramilitairen en hier aanzienlijk van profiteerde.

De rechtszaak werd gedeeltelijk uitgesteld omdat Chiquita in 2011 aanvoerde dat de zaak in Colombia moest worden behandeld en niet in de VS. In Colombia wordt de relatie tussen Chiquita en de paramilitairen nog steeds onderzocht. Daar zijn ruim 7.000 rechtszaken aangespannen in verband met de zaak.

Bron: elpais.com

Publicatiedatum: