Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kersen oogsten in de gevechtszones in Oekraïne

Het oogsten van kersen in de gevechtszones van Zuid-Oekraïne is een extreem uitdagend proces dat niet alleen fysieke inspanning, maar ook psychologische veerkracht vereist. Vitaliy Krupa, de hoofdlandbouwkundige van het land- en tuinbouwbedrijf Enogray in de regio Kherson, vertelt over de bijzonderheden van het werken in oorlogstijd.

De kersenoogst vindt nu plaats onder de constante dreiging van beschietingen. Als de beschietingen beginnen, worden de arbeiders gedwongen om de boomgaard te verlaten en het werk drie dagen stil te leggen om de mate van gevaar in te schatten. Deze onderbreking leidt vaak tot het verlies van een deel van de oogst omdat de kersen overrijp worden en ongeschikt worden om te oogsten. De belangrijkste prioriteit is de veiligheid van de arbeiders, want boomgaarden kunnen worden herbeplant, maar mensenlevens kunnen niet worden vervangen.

Door de oorlog kampt het teeltbedrijf met een groot tekort aan arbeidskrachten. Tijdens het hoogseizoen zijn er dagelijks 100-120 arbeiders nodig, maar er zijn er slechts 60-70 beschikbaar. Dit bemoeilijkt alle aspecten van het werk, van oogsten tot andere land- en tuinbouwactiviteiten. Inwoners die niet geëvacueerd zijn en niet bang zijn, worden met bussen opgehaald uit nabijgelegen dorpen binnen een straal van 30 km. Vanwege de oorlogssituatie staan veel mannen echter niet toe dat vrouwen werken en omgekeerd. Studenten en seizoenarbeiders die vroeger kwamen helpen zijn er nu bijna niet meer.

Het teeltbedrijf heeft de status van kritieke onderneming gekregen, waardoor ze uitstel van mobilisatie van werknemers kunnen aanvragen. Veel arbeiders, vooral trekkerchauffeurs, hebben echter een militaire opleiding en komen niet in aanmerking voor uitstel. Drie werknemers zijn al gemobiliseerd en de status van kritieke onderneming helpt slechts gedeeltelijk om personeel te behouden.

Het verkrijgen van de status van kritieke onderneming werd mogelijk gemaakt door de aanzienlijke bijdrage van het teeltbedrijf aan de regionale economie - het betalen van 5,5 miljoen UAH aan belastingen in 2023 en het bieden van banen aan inwoners in de gevechtszone. Deze status verhindert echter ook dat het bedrijf subsidies ontvangt, wat in deze moeilijke tijden nog meer uitdagingen met zich meebrengt.

Bron: agrotimes.ua

Publicatiedatum: