Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blauwe agave voor productie van tequila

Zoete aardappelen blijven op Israëlische markt

Carmy Exports, de grootste Israëlische teler en exporteur van zoete aardappelen, heeft haar focus nu volledig op de lokale markt gericht. Dit besluit is het gevolg van de hoge inputkosten in Israël, waardoor de export van zoete aardappelen minder winstgevend is geworden. "We leveren nu primair aan de lokale markt, waar de vraag groeit. Het is voor ons niet haalbaar om de benodigde winstmarges te behalen voor export," zegt Yitzhak Carmy. Als alternatief heeft Carmy Exports een partnerschapsmodel ontwikkeld, waarbij ze groenten in verschillende landen telen in plaats van ze naar die landen te exporteren.

Hij legt uit dat Israël een kostbaar land is voor de teelt van groenten en fruit. "Het is voor ons veel waardevoller om zoete aardappelen voor de lokale markt te telen. De concurrentie die we elders in de wereld tegenkomen, is simpelweg te hevig voor ons. Israël kent hoge kosten, of het nu gaat om water, landbouwgrond, meststoffen; alle prijzen stijgen. We kunnen simpelweg niet concurreren met derdewereldlanden die hetzelfde product telen; dat is problematisch. De meeste kosten voor zoete aardappelen gaan naar het schoonmaken, verwerken en opslaan gedurende enkele maanden. Er is ook veel nabewerking nodig; het gebruik van machines is niet zo hoog, terwijl de loonkosten een zware last voor ons vormen, omdat het veel geld kost om al het personeel in dienst te hebben," legt Carmy uit.

Een andere factor is de traditioneel sterkere Israëlische shekel ten opzichte van andere belangrijke handelsvaluta. "De shekel is sterk, waardoor het minder rendabel is om te exporteren. Al deze factoren zorgen ervoor dat we niet zo concurrerend zijn. Maar we groeien als bedrijf in een partnerschap op een paar plaatsen in de wereld. We breiden ons groeivermogen uit, maar niet in Israël zelf."

Partnerships om te groeien in andere landen
Carmy Exports doet dit door een nieuw groot project in Afrika, waar ze ook groenten voor de lokale markt gaan verbouwen. Op deze manier delen ze hun teeltkennis en investeren ze in andere landen waar dat hard nodig is. "In Congo-Brazzaville hebben we in januari onze eerste zaailingen geplant, waar we een groot teeltbedrijf opzetten van 700 ha met gewone aardappelen, wortelen, uien en een paar andere producten," zegt Carmy.


Nieuwe blauwe agaveplanten op weg naar de Negev-woestijn in Israël.

Nieuwe cactus groeit in Israëlische woestijn om tequila van te maken
Zijn bedrijf is bezig met het opzetten van een gloednieuwe land- en tuinbouwonderneming in samenwerking met anderen. Ze zullen blauwe agave gaan kweken in de woestijn van Israël, een cactusachtige plant die algemeen bekend staat als de grondstof voor tequila. Dit alles wordt gedaan met behulp van kennis en methoden uit Mexico, een toonaangevend land op dit gebied.


Blauwe agave klaar om eind juli in Israël geplant te worden.

"We zijn ook van plan om blauwe agave te gaan planten, een soort cactus, volgens de land- en tuinbouwmethoden die we uit Mexico hebben geïmporteerd. Het eerste veld zal in juli worden aangelegd in de Negev. Dit is een groot langetermijnproject, omdat het vijf tot acht jaar zal duren voordat de blauwe agave volgroeid is. Van deze planten zullen we tequila produceren, wat betekent dat we een distilleerderij gaan opzetten. Het merendeel van deze nieuwe export zal bestemd zijn voor de Amerikaanse markt," concludeert Carmy.

Voor meer informatie:
Yitzhak Carmy
Carmy Export
[email protected]

Publicatiedatum: