Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Freelance-importeur Eddy Jager:

"Omschakeling op sinaasappelmarkt is groot: van overvolle Egyptische markt naar beperkte volumes overzee"

Tholen - In oktober hoopt Eddy Jager zijn 45-jarig jubileum in de AGF-handel te vieren. Hoewel hij nog altijd druk is in de import - hoofdzakelijk citrus uit Zuid-Afrika, Egypte en Zuid-Amerika en hard- en steenfruit uit Zuid-Afrika - gebeurt dat niet meer vanuit een drukke commerciële afdeling, maar gewoon vanuit huis. Als importeur op freelance-basis verhuurt hij zich namelijk aan importbedrijven uit Nederland, Zwitserland en Spanje. "Ik zit nu in de fase van mijn carrière waarin ik nog steeds graag wil, maar waarin niet meer alles moet. Tegelijk blijf ik erg gesteld op de dynamiek van deze sector, alleen hoef ik dat niet meer dagdagelijks vanuit een grote verkooptafel te doen."

"Ik werk voor een aantal vaste opdrachtgevers, voor wie ik de import verzorg vanuit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Egypte. Dat is hartstikke leuk om te doen. Zo heb ik in Nederland een drietal importeurs als vaste klant, maar ik werk bijvoorbeeld ook voor het Spaanse Frutas E. Sanchez. Met deze bedrijven werk ik al jaren samen en we weten precies wat we aan elkaar hebben. Die persoonlijke vertrouwensband is enorm belangrijk. Ik streef ook niet zozeer meer klanten na, maar zoek eerder verdieping bij mijn bestaande klanten. Met name vanuit Zuid-Afrika valt er nog zoveel groei te realiseren", vertelt Eddy, die jaarlijks nog zeker twee à drie keer zijn Zuid-Afrikaanse leveranciers bezoekt en ook jaarlijks nog in Zuid-Amerika komt.

"Alle klanten hebben hun eigen beweegredenen om mij in te schakelen, maar de gemene deler is wel dat ik een ervaren man ben met veel contacten. Hierdoor breng ik leveranciers binnen, die anders wellicht niet zo makkelijk binnen zouden komen. Bovendien kennen bijna alle AGF-bedrijven personele problemen. Voor hen is het interessant een gespecialiseerd stukje importkennis in te huren met veel minder financiële risico's. Vanuit Spanje speelt ook de taalbarrière nog een rol. Daarin ben ik vaak ook de vertalende schakel."

Inmiddels is het overzeese citrusseizoen van start gegaan. Eddy spreekt van een wat lastige opstart, waarin de weersinvloeden een grote rol spelen. "In Zuid-Afrika zijn er veel kwaliteitsproblemen in het vroege seizoen en de volumes van met name de citroenen en sinaasappelen liggen achter op voorgaande jaren. Hetzelfde zien we in Uruguay en Argentinië die een enorm natte periode achter zich hebben en dat zullen we in het vervolg van het seizoen zeker gaan merken."

Grote vraag industrie
"Daarbij hebben we op de sinaasappelmarkt te maken met de extreem lage oogst in Brazilië, waardoor de sapprijzen de pan uitvliegen. Veel telers zullen hierdoor kiezen om te leveren aan de industrie, waarmee ze minder risico lopen en sneller hun geld beuren. Dat is een behoorlijk contrast met de situatie waaruit we komen met de Egyptische sinaasappelen, waarin het fruit niets waard was", aldus Eddy. Hij heeft niet de ambitie om zijn sourcing uit te breiden naar andere productgroepen. "Mijn expertise ligt echt bij het citrus en het hard- en steenfruit en daar is voldoende werk voor mij te doen."

"Mensen vragen weleens of ik deze freelance-rol niet eerder had gewild, maar er is overal een tijd voor. Bovendien stond ik er toen niet bij stil en vond ik het werken met collega's op de afdeling toen nog te leuk. Maar nu ik geniet enorm van mijn rol als 'oliemannetje' tussen de exporteur en importeur. Ik ben nu 63, maar zolang ik het leuk blijf vinden en fit blijf, hoop ik het nog jaren vol te houden!"

Voor meer informatie:
Eddy Jager Global Sourcing Guidance

Kooikerlaan 2
2631 SZ Nootdorp
Mob: +31 (0)6 13847477
[email protected]